Predlog za umik točke Problematika festivala Lent z dnevnega reda je podal Jožef Škof iz Županove liste, saj je po njegovih besedah Mestna občina Maribor proračun za leto 2014 že sprejela in ga ni več mogoče spreminjati. Za umik je glasovalo osemindvajset svetnikov, o možnosti dodatnega financiranja pa je bilo pripravljenih razpravljati le osem, poroča Delo.

Obsežno gradivo pripravili zaman

Vladimir Rukavina je tako zaman pripravil dvajset strani gradiva, s katerimi je utemeljeval pomembnost največjega slovenskega poletnega festivala za mesto, regijo in državo, še dodaja Delo.

V svojem nagovoru mestnemu svetu je Rukavina predstavil delovanje Narodnega doma Maribora in naštel nekaj uspehov, ki so jih zabeležili v zadnjih letih. Zanikal je govorice o tajkunstvu v Narodnem domu in festivalu Lent ter tudi, da niso želeli zmanjšati stroškov ter obsega festivala. »Za izvedbo festivala sedaj manjka 220.000 evrov (in ne več 335.000, kot smo načrtovali v februarju 2014),« je v svojem nagovoru, poslanem medijem, pojasnil Rukavina. »Vse to nas vodi do zaključkov, da Festivala Lent kljub maksimalnim naporom, zmanjševanju sredstev predvsem na področju izgradnje infrastrukture in tudi na programih, brez pomoči ustanovitelja enostavno ne moremo izvesti,« je še dodal.

Manjšega festivala ne morejo izvesti

»Finančnega plana z neznankami, brez zagotovil financiranja enostavno ne moremo sprejeti. Festivala v manjšem obsegu kot je ta, ki smo ga z vsemi redukcijami zastavili, ne moremo izvajati, ker se bo to še bolj poznalo pri udeležbi sponzorjev, tako da se vsa zadeva začne rušiti kot hiša iz kart,« je poudaril Rukavina in izpostavil, da bo Maribor brez Lenta ostal tudi brez okoli osmih milijonov evrov.