Največja briška eno-gastronomska prireditev, ki jo organizirajo turistični ponudniki iz Šmartnega (Agencija Marica, Gostišče Turn, Hiša Marica in Hotel San Martin), se bo letos predstavila v novi luči. Vina briških in gostujočih vinarjev iz italijanske strani Brd (Collio) se bodo namreč spojila z vrhunsko in avtentično briško kulinariko v interpretaciji domačih gostincev, na pomoč pa jim bo priskočilo tudi nekaj zvenečih imen od drugod (JB, Dam, Pikol, Fonda, La Subida, Osteria-gostilna Koršič).

Poleg degustacije vin in tradicionalnih jedi bodo ozke šmartenske ulice oziroma gase, kot jim rečejo Brici, preplavile stojnice z domačimi izdelki in pridelki. Na voljo bo oljčno olje, suho sadje, marmelade, žganja in zeliščni likerji, med in drugo. Prireditev bodo z zvoki ljudske in srednjeveške glasbe polepšali domači in gostujoči glasbeniki iz sosednje Furlanije. Prevladoval bo predvsem repertoar posvečen vinu in dobri hrani ter Brdom, katera bodo opevale Briške žene.

Čez dan bodo v galeriji Hiše kulture potekale tudi številne delavnice na temo vina in kulinarike: Oranžna vina (Društvo Sommelier Slovenije), Peneča vina (Sestre sv. Martina), Motnik (Vinska klet Goriška Brda), Zelišča in dišavnice v briški kuhinji (Katja Kogej), predstavilo pa se bo tudi Društvo biodinamikov Ajda. Ulice bodo v dneh praznovanja zanimive tudi zaradi umetniških razstav domačih umetnikov.

Če bo sobotni program namenjen predvsem ljubiteljem ter poznavalcem vina in kulinarike, bo v nedeljo dogodek potekal bolj »tradicionalno«, tako da bo namenjen širši publiki in družinam. Po ulicah se bodo predstavljali vinarji s pokušino vin, prav tako bodo obstale stojnice z briškimi pridelki in ulični glasbeniki. Poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše, ki se bodo lahko zamotili v kreativnih delavnicah. Skozi Šmartno pa bo v nedeljo potekal tudi pohod Alpe – Adria trail, ki ga organizirata TIC Brda in SPIRIT Slovenija in v okviru katerega pričakujejo pohodnike iz vse Slovenije, Italije in Avstrije.

Pristno spomladansko vzdušje bodo z vonjem in zelenjem pričarala zelišča in dišavnice iz domačega vrta. Vstopnina 45 EUR (vključuje degustacije vin, tradicionalnih jedi in domačih dobrot, kulturni program). Več na www.marica.si.