Fant je najprej opravil klic na pomoč, nato so ga prevezali h gasilcem, ti pa nato k obalni straži. Kmalu zatem so prejeli še okoli 20 klicev otrok na krovu trajekta, je gasilska služba potrdila za Reuters. Po poročanju predstavnika gasilcev se je fantu tresel glas, potreboval je nekaj časa, da je reševalni službi povedal, da je na trajektu Sewol. »Rešite nas. Smo na ladji in mislim, da se potapljamo,« je njegove besede objavila tiskovna agencija Yonhap.

Pogrešajo še 198 ljudi

Južnokorejska obalna straža je danes potrdila, da je število mrtvih uradno naraslo na 104 in da pogrešajo še 198 ljudi. Med najdenimi trupli so bili tudi trije tujci, od tega domnevno dva Kitajca in en ruski državljan.

Izboljšane vremenske razmere in mirno morje je pospešilo delo potapljačev, a vidljivost pod vodo je še vedno zelo slaba, zato potapljači skoraj na slepo pregledujejo hodnike in kabine trajekta, ki je potonil prejšnjo sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so se danes zjutraj po lokalnem času svojci pogrešanih znova zbrali v pristanišču na otoku Jindo blizu prizorišča nesreče, kjer z grozo čakajo na novice reševalnih ekip. Sedaj, ko je upanje, da bi katerega od pogrešanih našli živega, skorajda ugasnilo, je jeza svojcev usmerjena predvsem v počasnost iskanja trupel žrtev, ki so ostale ujete v trupu trajekta.

Val jeze proti oblastem

Pomorska katastrofa je dodobra pretresla Južno Korejo in sprožila val jeze proti oblastem. Tarče kritik in tudi fizičnih napadov so bili tako uradniki obalne straže kot tudi vodilni politiki. Glavna tarča jeze pa je kapitan trajekta Lee Joon Seok, ki so ga konec tedna aretirali ter mu očitajo hudo malomarnost in kršitev pomorske zakonodaje. Poleg kapitana so oblasti aretirale še šest članov posadke.

V ponedeljek je južnokorejska predsednica Park Guen Hye ravnanje kapitana in posadke primerjala z umorom. Razlog za visoko število žrtev so oblasti deloma pripisale tudi kapitanovemu navodilu potnikom, naj ostanejo na svojih mestih, ko je trajekt zašel v težave. Ko je nato ukazal evakuacijo, se je plovilo že nevarno nagibalo na bok, kar je oteževalo evakuacijo.