A ker je devet hektarjev veliko zemljišče med avtocesto, domom starejših občanov in škofijsko gimnazijo zdaj kmetijsko zemljišče in hkrati še na poplavnem območju, univerza od občine pričakuje, da bo ta v roku pol leta spremenila namembnost in rešila problem poplavnosti. Ker se zna zgoditi, da lokacija pade, univerza s preostalimi ponudniki pogovorov ne bo prekinila, povedala pa je že, da je med ostalimi ponudbami edino sprejemljivo zemljišče travnik nasproti igralnice Perla v Novi Gorici. Druge lokacije so bile še na Majskih poljanah in ob potoku Koren v Novi Gorici ter del kompleksa Primorja v Ajdovščini.

»Lokacija nas je prepričala zaradi izredno dovršene ponudbe, ker ponuja dovolj prostora za dolgoročni razvoj univerze in ker bi ob rešitvi pomanjkljivosti lahko začeli hitro graditi,« je včeraj povedal predsednik upravnega odbora univerze Boris Peric. »To bo projekt, ki bo v Sloveniji edinstven. Vse preostale univerze so mestne, z vipavsko lokacijo pa se nam odpira možnost postavitve tipičnega ameriškega kampusa, ki zajema vse od prenočitvenih zmogljivosti, študija, zabave in druge ponudbe,« pojasnjuje rektor univerze dr. Danilo Zavrtanik, ki v tej drugačnosti vidi tudi priložnost za boljšo prepoznavnost univerze. Zdaj raztresena univerza od Benetk do Vipave naj bi se tako počasi vsa preselila v Vipavo, kar pa za manjši kraj ne pomeni majhnega zalogaja. Sedanjim 1200 prebivalcem bi se s prihodom univerze lahko pridružilo tudi vse do 1200 študentov. Sočasno z nastajanjem univerze bi se tako morala v kraju prilagoditi tudi večina infrastrukture. Vodstvo univerze zdaj skupaj z občino Vipava najprej čaka reševanje namembnosti zemljišča, nato pa priprava idejnih projektov in iskanje virov financiranja. Stavijo na evropski denar, obenem pa tudi na zasebne vlagatelje.

Ob tem se pojavlja vprašanje tudi glede morebitne menjave imena univerze. Rektor za zdaj stavi na tradicijo in imena ne bi želel spreminjati. Prav tako pa se že sooča tudi z vprašanji, ali ni morebiti izbira vipavske lokacije (posebej ob težko izvedljivem pogoju, da bi kmetijska zemljišča v zazidalna spremenili zgolj v pol leta) zgolj strašilni manever univerze, s katerem želijo novogoriško občino priviti, da bi jim ponudila boljše pogoje, da ostanejo v mestni občini. Zavrtanik je to včeraj zanikal.