»Škoda, ker sem na koncu zgrešil zmagovalni oder skoraj za nič,« je Simon Špilak nemočno pripomnil v cilju 54. dirke Po Baskiji, potem ko je tako v zadnji etapi kot v skupnem seštevku osvojil nehvaležno četrto mesto. V etapi je tretje mesto zgrešil za sekundo, zmagovalne stopničke na peti veliki enotedenski dirki WorldToura v sezoni pa zgolj tri. Špilak je zadnjo etapo začel na 14. mestu, s sijajno vožnjo v sobotnem zaključnem kronometru pa se je zavihtel tik pod vrh.

V 25 kilometrov dolgi vožnji na čas z dvema vzponoma so kolesarja Katjuše premagali le svetovni prvak v tej disciplini Tony Martin (Omega), ki je bil hitrejši za 16 sekund, veliki zmagovalec dirke, Španec Alberto Contador, in mladi Poljak Michal Kwiatkovski. Contador si je tako prepričljivo privozil skupno zmago. Mladi 23-letni Poljak Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) je zaostal za 49 sekund. Špilaka pa je za vsega tri sekunde prehitel še francoski veteran Jean-Christophe Peraud (Ag2r). Jani Brajkovič je v skupnem seštevku (45. mesto) zaostal 33 minut, Jan Polanc je zaradi padca odstopil v predzadnji etapi. Špilak je s tem dosežkom ponovil lanski uspeh, ko ga je Kolumbijec Henao prehitel le za sekundo. Prekmurcu je lahko žal zaradi prve etape, kjer je nabral največ zaostanka.

»Zadnja etapa je bila zares zelo zahtevna, dal sem svoj maksimum. Drugi del preizkušnje je bil zame uspešnejši. Lahko sem močneje pritisnil in pridobil nekaj sekund. Vseeno sem zadovoljen z rezultatom,« se je sprijaznil redkobesedni Špilak, ki mu je bila po osmem mestu na dirki Pariz–Nica to že druga uvrstitev med deseterico na letošnjih enotedenskih dirkah WorldToura. »Moja tekmovalna forma se je dvignila. Še posebej, če bi jo primerjal z dirko Pariz–Nica v začetku marca. Na naslednji dirki Po Romandiji konec aprila upam, da bom še močnejši,« je že z mislimi na svojo najljubšo dirko v kratkih besedah bistvo povzel 27-letni Prekmurec. To je bila že njegova jubilejna, deseta uvrstitev med deseterico na največjih enotedenskih dirkah. Vuelta Pais Vasco, kot je uradni naziv dirke ali Euskal Herriko Itzulia po baskovsko, ima posebno težo. Je ena od najbolj referenčnih dirk za najboljše vsestranske hribolazce, ki kasneje v sezoni svoje cilje usmerijo na vse tri največje tritedenske dirke italijanski Giro, špansko Vuelto in francoski Tour.

Alberto Contador je eno najbolj hribovitih dirk v koledarju zmagal že tretjič. Leta 2008 je napovedal zmago na italijanskem Giru in španski Vuelti, leto kasneje je »Baskijo« nadgradil s slavjem na Elizejskih poljanah na francoskem Touru. Mladi Kwiatkowski velja za izjemno talentiranega etapnega kolesarja, ki je že lani kot enajsti končal na Touru. Tudi Peraud je bil že leta 2011 med deseterico na Touru, letos pa četrti na Tirreno-Adriatico (zmagovalec Contador) in zmagovalec Mednarodnega kriterija. Še več o dosežku Špilaka pa brez odvečnih besed povedo zvezdniška velika imena etapnih dirk za njim. Peto mesto je osvojil Španec Alejandro Valverde, šesto Američan Tejay Van Garderen in sedmo Avstralec Cadel Evans. Z novim uspehom je Špilak 22. v razvrstitvi WorldToura. Slovenija pa skupaj s točkami Luke Mezgeca in Boruta Božiča na visokem 14. mestu. Špilakova ruska Katjuša je druga med ekipami.