Projekt Noč knjige se je po vzoru podobnih dogodkov iz tujine oblikoval z namenom »podpirati in slaviti knjigo ter branje kot temeljna gradnika zdrave družbe«. Na svetovni dan knjige, 23. aprila, bo tako od jutra pa do poznega večera knjiga imela glavno besedo, saj bodo tega dne številne knjižnice, knjigarne, kavarne, šole, društva in preostali domovi knjige po vsej državi pripravili številna javna branja, srečanja z avtorji, pogovore, podpisovanja knjig ali omizja, manjkalo pa ne bo niti posebnih knjižnih ponudb.

Dolg seznam dogajanja

Odkar je Rok Zavrtanik, direktor založbe Sanje, pred meseci sprožil pobudo za izvedbo prve Noči knjige pri nas, nevladnega in nekomercialnega projekta, ki ga pripravlja 15 različnih organizatorjev, je idejo podprla že kopica različnih ustanov. Do danes se je prireditvi pridružilo 67 krajev, vključno s Trstom in Celovcem, na 138 prizoriščih pa je prijavljenih več kot 230 dogodkov. Vendar so prijave teh možne vse do same Noči knjige, zaradi česar se bo seznam dogajanja po vsej verjetnosti še precej podaljšal. »Ta skoraj neverjetni odziv kaže, da imamo v Sloveniji kljub gospodarski in založniški krizi še vedno poseben odnos do knjige, ki nam predstavlja veliko vrednoto,« razmišlja Marijan Rupert iz Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer bo potekalo slavnostno odprtje Noči knjige s predstavniki različnih društev, organizacij in ustanov, ki bodo spregovorili o položaju knjige v današnji družbi.

Rok Zavrtanik pa dogajanje pospremi z naslednjimi mislimi: »V teh mesecih nam je uspelo ustvariti nekakšno koalicijo številnih deležnikov branja in knjige v Sloveniji. Sam doživljam ta projekt kot neke vrste olimpijske igre, kot čas, ko vsi pokopljemo bojne sekire in delamo skupaj.« Čeprav tovrstni dogodki že leta potekajo v Nemčiji, Angliji ali ZDA, so Zavrtanika nad idejo navdušili v sosednji Hrvaški, kjer je Noč knjige doživela velik uspeh. Nenad Bartolčić, predsednik združenja Knjižni blok, ki je soorganiziral projekt na Hrvaškem, pojasnjuje, da so se zadeve lotili iz preprostega razloga, ker je zanimanje za knjige pri njih na izjemno nizki ravni, saj je prodaja slaba, mediji vse manj pišejo o tem področju in knjige nasploh niso v fokusu javnosti. »Tako smo razmišljali, kako naj spodbudimo interes za knjigo.« Doslej je bil dogodek na Hrvaškem izveden dvakrat in sprožil izjemen odziv vseh, ki se ukvarjajo s knjigo, veliko pozornosti pa so mu posvetili številni mediji. Noč knjige je tako izdatno pripomogla k tamkajšnji popularizaciji knjige, med drugim je nekoliko izboljšala tudi statistiko obiska knjižnic.

Ob knjigah pozno v noč

Čeprav bo program za najmlajše potekal že dopoldan in popoldan, se bo Noč knjige uradno začela ob 18. uri in trajala do enih zjutraj, dokler bodo odprte tudi nekatere knjigarne, Hiša sanjajočih knjig v Ljubljani pa bo s programom ter brezplačnim čajem in kavo stregla kar vso noč. Omeniti velja tudi bogat spremljevalni program. Na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja bo že sredi dneva zaživel Trg 1001 noči, na katerem bo potekal knjižni bazar z izmenjavo in podarjanjem knjig za otroke iz socialno ogroženih družin, tu pa bodo še delavnica izdelave lampijonov, javno branje, lutkovna predstava Ogledalo in koncert indijske glasbenice Sabihe Khan. Na isti lokaciji bo na ogled tudi fotografska razstava Kader za branje, ki so jo odstopili organizatorji hrvaške Noči knjige. Drugi program nacionalne televizije se bo projektu pridružil s celonočnim predvajanjem filmom, ustvarjenih po knjižnih predlogah, Radio Študent bo ponudil nočno jezikovno intervencijo, vsakdo pa bo dogajanje lahko aktivno spremljal tudi prek socialnih omrežij facebook in instagram.

Prireditvi so se priključile različne generacije, od osnovnošolcev do upokojencev, idejo je pozdravilo že vseh 58 splošnih knjižnic, brez zadržkov pa se je na pobudo odzvalo tudi več kot 60 avtorjev, ilustratorjev, prevajalcev, striparjev in drugih s knjigo povezanih ustvarjalcev. Slavko Pregl iz Društva slovenskih pisateljev, ki soorganizira dogodek, ob tem upa, da se po takšni noči ne bo povečalo le število bralcev, ampak tudi kupcev knjig, saj teh pri nas kronično primanjkuje. Marijan Rupert pa sklene, da je Noč knjige morda tudi priložnost, da »na širši nacionalni ravni ozavestimo probleme, ki jih ima naš knjižni trg«.