Tudi na izletu Dnevnikovih naročnikov v severno Dalmacijo se je o tem pred dnevi vnela razprava, saj je turistični vodnik na prvo mesto postavil Cres.

»Zagotavljam vam, da je največji otok še vedno Krk. Res pa je, da govorimo o centimetrih, torej je Krk večji od Cresa za nekaj centimetrov,« pravi Toni Juranić, župan občine Baška na Krku, ki je oni dan že po tradiciji predstavila svojo turistično ponudbo v predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti (HTS) v Ljubljani.

Tradicionalno zato, ker so slovenski turisti eni najbolj zvestih med tujimi, saj so po besedah Majde Šale, direktorice Turistične skupnosti Baške, lani ustvarili več kot sto tisoč nočitev. »Ali okrog 13 odstotkov vseh nočitev. Letos jih pričakujemo še več, upamo pa, da bomo dosegli nov rekord, skupno milijon vseh turističnih nočitev, torej za približno 70.000 več, kot smo jih imeli lani,« je dejala Majda Šale.

Baška praznuje 110 let turizma, zato se bodo razne prireditve in kulinarični dogodki vrstili skozi vso osrednjo poletno turistično sezono; s prvim med gastronomskimi bodo začeli že v tem mesecu, in sicer med 25. in 27. aprilom. To bo praznik špargljev, morskih sadežev in njihove pristne vinske kapljice – vrbniške žlahtine.

»Divji šparglji so ena najbolj zdravih in hranljivih jedi v Sredozemlju in ta mesec je v Baški od nekdaj v znamenju skritih, okusnih zelenih poganjkov. Bomo pa z izkušenimi vodniki (pri nabiranju špargljev je treba biti previden) turiste vodili po pešpoti, ki se skozi Baščanska brda vije v skupni dolžini več kot 90 kilometrov, in jih tam nabirali,« napoveduje Šalejeva.

Prireditev so organizatorji poimenovali Pomlad v Baški, bolj znana je kot Baš ovca, nadaljevala pa se bo tudi v maju – z gurmanskim programom in pohodniškimi izleti.

Že jutri prvi hoteli odpirajo svoja vrata za prve turiste, župan Toni Juranić pa je spomnil še na obetajoče doživetje na nedeljski velikonočni prireditvi, ko bodo obiskovalci med drugim lahko na večernem koncertu prisluhnili hrvaški pevki Radojki Šverko.