Na sprejemu pri ministru so bili bronasta tekačica na smučeh Vesna Fabjan, prav tako bronasta biatlonka Teja Gregorin, deskar Žan Košir, ki je bil srebrn in bronast, ter trenerja Marko Gracer in Uroš Velepec, z nekaj zamude pa tudi dvakrat zlata alpska smučarka Tina Maze ter vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi. Izmed dobitnikov medalj sta manjkala skakalec Peter Prevc, srebrn in bronast na OI, ter trener skakalcev Goran Janus.

"Ponosna sem na to, da sem bila del tako uspešne reprezentance. Tudi na to, da nam je uspelo združiti Slovence in Slovenijo, da smo čutili in dihali kot eno. Dosegli smo izjemne rezultate, upam pa, da bodo navijači v prihodnje zadovoljni tudi z manjšimi uspehi," je v zahvali dejala Fabjanova. "Nikoli še nisem bil tako ponosen, kot v času OI v Sočiju. Izjemni tekmovalni uspehi, številne pohvale in čestitke organiziranosti športa v naši državi ... Lahko rečem le, globok poklon športnikom in tudi tistim, ki skrbite, da so taki dosežki sploh izvedljivi," je dejal Pikalo.

Mazejeva: Športniki smo lahko za zgled

"Zahvala za javno podporo vodstva države, ki nam, športnikom, veliko pomeni. Mislim, da vsi športniki in tisti, ki nam stojijo ob strani, smo lahko za zgled, kako se dela v ekipnem duhu. Mislim, da ima pri tem naša država še nekaj rezerv. Še naprej bomo skušali biti čim boljši vzor," pa se je v v predsedniški palači imenu športnikov zahvalila Mazejeva.

Pahor: Malo nas je, a dovolj za vrh

"V zadnjih mesecih smo bili Slovenci videli dva velika dogodka, evropsko prvenstvo v košarki pri nas in OI v Sočiju. Oba dogodka sta navdihovala Slovence ne le ob zmagah, ampak celo ob porazih. Rezultati, ki so bili plod trdega treninga, so bili za ljudi navdih. Država ta čas ne kaže najbolj prijaznega obraza. Toda nič ne pride samo od sebe. Za vse je potrebno trdo delo, talent in kanček sreče. Zahvaljujem se vam za vse, kar ste kot reprezentanca in posamezniki dosegli pod slovensko zastavo in s slovenskim grbom. Malo nas je, toda dovolj za vrh," je dejal predsednik Pahor.

Bratuškova ni pozabila pohvaliti Pahorjevega drsanja

"Nihče niti v sanjah ni upal pričakovati tega, kar ste dosegli v Sočiju. Ekipni duh, ki je vam pripomogel do tako velikih mednarodnih uspehov, bi bil lahko vzor vsem nam, predvsem pa politiki. Z vašimi uspehi je praktično ves svet spoznal, kako je lepa Slovenija. Tudi če bi bila kakšna medalja več, država za izplačane nagrad športnikom ne bi bankrotirala. Kljub težkim finančnim razmeram, v katerih smo, se pa izboljšujejo, smo podpisali pogodbe o zaposlitvi vrhunskih športnikov v javni upravi in bo vse skupaj teklo naprej tako, kot doslej. Pohvalila pa bi tudi predsednika Pahorja, ki je izpolnil obljubo in deset ur drsal za deset golov, ki so jih dosegli hokejisti na OI," pa je povedala Bratuškova.

Za konec še javni sprejem v Dravljah

Slovenske olimpijce je po srečanju s političnim vrhom čakal še javni sprejem v Ljubljani, na katerem jih je pred Merkatorjevim hiperkmarketom v Šiški pozdravilo več tisoč ljubiteljev športa.