Člani reprezentance Sebastjan Plevčak (Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor), Mojmir Šiftar (Hotel Aleksander v Rogaški Slatini), Matic Bergant (Višja strokovna šola BIC Ljubljana), Marko Magajne (Restavraciji Špengl) in Dominik Sirk (IC Piramida Maribor), ki so na lanskem svetovnem prvenstvu v Seulu osvojili dve srebrni kolajni, so pod budnimi očmi vodje reprezentance Boruta Jakiča in vodje kuhinje v hotelu Park Marina Furlana dali na pokušino nove kreacije. Pripravili so meni s tremi tekmovalnimi hodi in dodatnim krožnikom - toplo predjedjo -, pod katero se je podpisal Marino Furlan, sicer član slovenske olimpijske reprezentance kuharjev. Za premišljeno vinsko spremljavo pridelovalcev iz primorskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Goriška brda so poskrbeli Hitovi sommelierji.

Za hladno predjed so pripravili peteršiljevo testo, polnjeno z ragujem hobotnice in pomarančnimi fileji, zapečene lovke hobotnice z oljčnim oljem s pomarančo, kremo peteršiljeve korenine, žele pomaranče s karamelo in solnim cvetom, hrustljav zbrinc z aromo pomaranče, zrak rdeče pese in drobljeno rdečo peso. Toplo predjed so sestavljali krompirjevi njoki s šparglji, z mariniranim in zorjenim lososom, kremastim rumenjakom in parmezanovo peno. Glavna jed pa je bila pripravljena iz telečje ličnice v svinjski mrežici z jurčki na pireju korenja s črnim tartufom, popečenega telečjega priželjca, v krompirju ocvrte ajdove kaše s telečjim repom in hruško, telečje omake s portovcem, pečene rumene kolerabe, brstičnega ohrovta s prekajenim črnim čajem, glazirane belo-rdeče repe in baby korenja. Nekaj posebnega je bila tudi sladica iz skutnega mousseja s tekočo sredico zelenega jabolka na orehovem testu, sorbeta pečenih jabolk na prahu oljčnega olja z limono, jabolčne kreme z jasminovim čajem, tople jabolčne pene z dišečim tramincem, cimetovega vafelja, mariniranega jabolka granny smith z janežem, orehovega puhastega testa z začimbami, jabolčnih cvetov in sladke kreše.

Borut Jakič je bil po predstavitvi zadovoljen. Povedal je, da letošnje priprave niso nič lažje od lanskih. »Lanskoletni rezultati v Seulu so bili zavidljivi, letos pa jih želimo še nadgraditi. Skrita želja je zato zlata medalja na svetovnem prvenstvu, največji cilj pa hkrati ostaja tudi dobra uvrstitev v skupnem seštevku. Nekaj rezerv je prav v številu in intenzivnosti priprav. Lani smo skupaj opravili 18 treningov, kar je bilo glede na razmere kar precej, konkurenca - ekipe v svetovni špici - pa jih opravijo med 60 in 80. Letošnji meni je nov. Upoštevali smo lansko izkušnjo in sestavine prilagodili letnemu času, v katerem bo potekalo tekmovanje,« je razložil Jakič.