Kar 118 glasov od 127 slovenskih alpskih smučarskih klubov je bilo prisotnih na včerajšnji volilni skupščini zbora za alpsko smučanje, kar kaže na to, kako dovolj so imeli klubi fiaska okoli predsednika. Posledično se je zgodilo, da je bila soba v prvem nadstropju podutiške palače nabito polna kot še nikoli doslej. K sreči je tehnični sodelavec SZS Polde Flisar kot vedno doslej pri vseh opravilih poskrbel, da je bilo vse v najlepšem redu. Turbo Polde je odprl vsa mansardna okna, skozi katera se je sicer vonjal dim okoliških zunanjih kaminov.

Vsi trije kandidati so se zelo na hitro predstavili in Vlado Makuc, predsednik volilne komisije, je rezultate glasovanja sporočil že 52 minut po začetku. Primorec Jože Bizjak je prejel 13 glasov, Dušan Gorišek 52 in Bojan Špik 53. Boj gorenjskih kandidatov se je prevesil v drugi krog, glavna tema naslednjih nekaj minut pa je bila, h kateremu kandidatu bo šlo 13 primorskih glasov. Štirinajst minut čez 18. uro se je uresničil scenarij Radovljičana Dušana Goriška, ki je v pogovoru za Dnevnik nakazoval, da bo imel veliko možnosti za zmago v drugem krogu. In tako je tudi dobil izjemno tesen boj, potem ko je zbral 61 glasov, poraženi protikandidat Bojan Špik pa 57. Po volitvah je Špik povedal, da jih je pričakoval najmanj 59. Kaj bi se zgodilo v primeru neodločenega rezultata 59:59, pa tokrat k sreči ni bilo v ospredju debate.

»Vedel sem, da bo zelo napeto, vam osebno pa sem tudi napovedal, kako naj bi bilo na volilni skupščini. Izid je bil tesen. To verjetno ni najboljša popotnica za delo. A vsekakor se bom trudil, da bom povezal tudi svoje nasprotnike, da bomo slovensko smučarijo spravili v pozitivni trend,« so bile prve besede po izvolitvi Dušana Goriška. »Odgovorne na zvezi bom zaprosil, naj mi povedo, s kakšnimi sredstvi bomo razpolagali v prihodnji sezoni in kakšne obveznosti še imamo do trenerjev iz preteklih let. Pogovoriti se bo treba s smučarji in videti, kako razmišljajo. Treba bo začeti delati takoj.«

Da je Matjaž Šarabon glavni kandidat Dušana Goriška za mesto vodje panoge za alpsko smučanje pri SZS, se je vedelo že pred izidom glasovanja. Kdo pa so glavni trenerski kandidati novega predsednika zbora, ki naj bi slovensko smučanje dvignili na višjo raven? »Moj favorit je Janez Slivnik. Upam, da je še prost in na razpolago. Poznam ga že dolga leta in verjamem, da bi lahko dvignil slovensko moško smučanje. Verjamem, da ima toliko mednarodnih izkušenj, da lahko v našo mentaliteto vrne zmagovalno miselnost,« je odgovoril Gorišek.

Plača direktorja SZS 5000 evrov

Okrog plač zaposlenih na Smučarski zvezi Slovenije je bilo v zadnjih letih veliko govora. Te so dosegle neverjetne zneske po letu 2010, ko je za kratek čas postal predsednik Tomaž Lovše. Visokih plač na smučarski zvezi pa ni uvedel Lovše, temveč so bile visoke že pred njegovim prihodom. Že v času predsedovanja Staneta Valanta so bile pogodbe na zvezi z najvišjim proračunom v državi individualne. Posledično so bili vrhunsko plačani vodje posameznih panog znotraj SZS, kar predvsem velja za alpski del.

Direktor SZS Jurij Žurej je v pol leta svojega delovanja v Podutiku preživel dva režima. Potem ko ga je nastavil nekdanji predsednik Primož Ulaga, ga je za svojo desno roko vzel tudi novi predsednik Enzo Smrekar. Potem ko je bila Žurejeva plača v tem obdobju nižja, kot jo bo prejemal odslej, ga bo Smrekar nagradil z novo pogodbo. »Odločil sem se, da razkrijem svojo plačo. Na smučarski zvezi si prizadevamo, da bi poslovali transparentno. Čeprav smo še v fazi priprave nove sistematizacije v Podutiku, smo odločeni, da bo plača direktorja vsebovala 100 enot. Drugi nazivi bodo imeli manj enot. Moja plača bo po novem znašala 5000 evrov bruto,« nam je odgovoril Jurij Žurej, potem ko mu je dal predsednik proste roke, da lahko po lastni presoji obelodani svoj mesečni zaslužek.

Direktorska plača na smučarski zvezi bo torej ostala enaka kot pred štirimi leti, ko je tedanji direktor Jaro Kalan prejemal po 5000 evrov bruto na mesec. Mesečni prejemki na SZS bodo v primerjavi z »zlatim« obdobjem plač v letih 2010–2014 nižji za 30 do 40 odstotkov.

Na sceno stopajo zahteve Tine Maze

Potem ko se je slovensko alpsko smučanje po vseh rezultatskih blamažah v zadnjih mesecih ukvarjalo predvsem z včerajšnjo izvolitvijo predsednika zbora, pa trofejno športno panogo čaka pestra pomlad. Novega predsednika zbora poleg vodstvene strukture reprezentanc čaka predlog ekipe Tine Maze v zvezi z novo sezono. »Že v Sočiju smo se pogovarjali s Tininim menedžerjem Ralphom Kriegerjem in odvetnikom Damijanom Terpinom okoli naslednje sezone. Pripravili smo določena izhodišča. Verjamem, da se bomo v njih našli, verjetno pa ne v tako visokih zneskih, kot jih zahtevajo. Pregledal sem zahteve, ki se mi v večini zdijo sprejemljive. Je pa tudi res, da bo precej odvisno od alpskega dela,« je povedal Jurij Žurej, ki je sicer priznal, da so zahteve Tine Maze višje kot v prejšnjih sezonah, medtem ko je višina zneska poslovna skrivnost in lahko ob razkritju zneska pride do pogodbene kazni. Dušan Gorišek se zaveda težavne problematike, ki ga čaka v naslednjih dneh, a je, kot je povedal še pred izvolitvijo, pripravljen.