»Čas, ki je minil od začetka volitev do danes, ni bil izgubljen. To je bil hkrati čas široke javne obravnave. Znotraj se je razjasnilo marsikatero mnenje ali predlog, ki bi mu bilo potrebno slediti, če govorimo o vsebinskih zadevah. Tudi klubi so imeli dovolj časa za premislek. Sedaj je na njih, da odgovornost prevzamejo nase. Klubi je po današnjih volitvah ne bodo mogli prelagati na alpski odbor ali v končni fazi na predsednika zveze,« je ob koncu pogovora v Naklem povedal Bojan Špik.

Eno posvetil vaše kandidature je, da vse, kar se je delalo doslej, ni slabo. Ali to pomeni, da bo v primeru vaše izvolitve slovensko smučanje vodila stara trenerska garda?

V primeru svoje izvolitve ne ponujam nobene stoodstotne vodstvene strukture. Treba bo najprej pregledati poročila in se na podlagi njih odločiti za naprej. Kar zadeva trenerske ekipe, bo gotovo prišlo do sprememb. O imenih ne bom govoril, jih pa moji podporniki poznajo.

V omenjenem pismu klubom ste tudi napisali, da se želite lotiti stvari za obdobje osmih let. Velik optimizem glede na to, da se niti ne ve, kako bo v prihodnji sezoni…

Moramo imeti vizijo. Imamo mlade tekmovalce in tekmovalke, ki bodo lahko posegli po dobrih rezultatih kasneje kot v naslednjem olimpijskem obdobju. Znotraj te vizije moramo imeti strategijo in konkretne cilje v obliki zelene oziroma bele knjige.

Ko vas v zadnjih mesecih podrobneje opazujemo, se nam zdijo vaše odločitve cagave. Na eni strani ste pripravljeni na kompromise, da bi odstopili kandidaturo tretjemu, ko pa vidite, da vaš protikandidat Dušan Gorišek ne odstopa, greste znova v boj. Vas kdo vodi?

Nihče me ne vodi. Sem sam svoj človek in tako delujem tudi v smučanju. V alpskem odboru delujem dlje časa, od leta 2005. Res je, da sem bil pripravljen razbremeniti prostor, saj je bila ocena takšna, da se je lok preprosto preveč napenjal ter da bi lahko menjava človeka prinesla določene spremembe. Žal do tega ni prišlo.

V pismu klubom ste v drugem delu veliko pozornost namenili pojasnilu, zakaj Dušan Gorišek ni primeren kandidat za predsednika zbora. Človek bi lahko dobil občutek, da vas v vsej zgodbi najbolj zanima, da Gorišek ne bo dobil volitev.

Takšnega vtisa si nisem želel in to ni bil moj namen. Želel sem opozoriti, da ljudje, ki so izbrali Dušana Goriška, s svojim delovanjem v smučanju niso tisti, za katere bi menil, da lahko gradijo prihodnost slovenskega smučanja.

Kot tretji kandidat za predsednika zbora se je prijavil Jože Bizjak iz Ajdovščine. Jemljete njegovo kandidaturo resno?

Povsem resno. Kako se bodo današnje volitve odvile, ne more nihče trditi z gotovostjo.

Pričakujete zmago v prvem krogu volitev?

Tega si ne bi upal napovedati.

Se strinjate, da boste lažje zmagali v prvem kot drugem krogu?

Na vsak način bi raje v prvem krogu, a tako natančnih analiz žal nimam.

Projekt Nacionalnega panožnega šolskega in športnega centra (NPŠŠC) Kranj, ki je deloval kratek čas, je tisti, ki v zadnjih mesecih kaže vrh gorenjskih razprtij. Vaš pogled?

Ta projekt je bil slabo zasnovan in voden. Šlo je za vprašanje strateškega pogleda na mladinsko smučanje. Z izpeljavo NPŠŠC so se ukinile reprezentance. Večji klubi so posledično ostali brez mladinskih ekip. Za njim je ostal dolg, ki se še vedno knjiži pri alpskih disciplinah in po zadnjih podatkih znaša okrog 72.000 evrov. O tem dolgu je alpski odbor že razpravljal, a se je zadeva ustavila pri skupnih službah na smučarski zvezi. To vprašanje ostaja odprto. Trenerji niso prejemali plač. Pogodbe so bile podpisane preko SZS. Dogovor na začetku je bil drugačen. Skratka šlo je za številne nepravilnosti.

Tudi finančne?

(Odpre torbo in izvleče šop dokumentov.) Verjamem, da bo vse skupaj dobilo epilog. Vse, kar vam kažem, pa je zaenkrat zgolj sumljivo. Kot vidite, imam zalogaj takšnih papirjev. Poglejte denimo račune podjetja Pacient d.o.o. V treh letih je izdalo za 17.000 evrov računov, od tega za leto 2010 za šest tisoč, za leto 2011 za tri tisoč in za leto 2012 za osem tisoč evrov. To so zneski s 34,595-odstotnim popustom, in sicer za opravljenih 24 preventivnih zdravstvenih pregledov. Ob tem da je točno določeno, kje lahko športniki opravljajo preventivne zdravstvene preglede, podjetje Pacient d.o.o., katerega eden od obeh direktorjev je predsednik ASK Triglav Kranj (Roman Meško, op. p.), pa se je v tej zgodbi pojavilo brez razpisa. Isti klub je bil tudi organizator tekme na Krvavcu, na kateri je normo izpolnila Vanessa Mae in o kateri se zbuja kup sumov.

Kakšnega proračuna si nadejate v naslednji sezoni?

Veselijo me usmeritve smučarske zveze, da naj bi se proračun povečal za 10 do 15 odstotkov. Funkcionalni znesek, ki je neposredno namenjen za delo reprezentanc, trenutno znaša okrog milijon evrov. Želel bi si seveda večjega. Na vsak način pa bomo morali delati s takšnim, kakršen bo na razpolago.

Matjaž Šarabon je ime, ki buri duhove. Vaš pogled nanj?

Predsednik SK Radovljica in eden treh predstavnikov alpskega odbora zahodne regije je bil v preteklosti zaposlen na smučarski zvezi. Menim, da se pri svojem delu ni izkazal. Moj nastop na volitvah smo začeli skupaj z njim, vendar je kmalu po tem izkazal odločenost, da ga zanima poklicno mesto na smučarski zvezi. Šarabon si je mesto na smučarski zvezi želel zagotoviti že prek zdajšnjega vodje panoge za alpsko smučanje Dušana Blažiča.