Gradbenega dovoljenja ni

Gradbenega dovoljenja za prenovo tržnice namreč novomeška občina še nima, prav tako ne morebitnih evropskih sredstev, ki bi jih za projekt potrebovali. Na uradu za razvoj in investicije so pojasnili, da so želeli kandidirati na razpisu za Razvoj regij, ter priznali, da brez gradbenega dovoljenja in denarja z razpisa projekta ne bodo začeli.

Objava razpisa za gradbena dela se brez gradbenega dovoljenja in zagotovljenih sredstev ne zdi smiselna. Na občini pa so pojasnili, da mora imeti kandidat na razpisu za Razvoj regij že izbranega izvajalca, zato tudi razpis, ki so se ga odločili ustaviti. V Novem mestu se zapleta prav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja, vlogo zanj so vložili že avgusta lani, predvidoma maja bo na upravni enoti ponovna ustna obravnava. Tako bo postopek pridobivanja najverjetneje še trajal, a brez gradbenega dovoljenja je oteženo tudi kandidiranje na razpisih. Vse kaže, da projekta letos ne bodo začeli, pravijo na občini.

Tudi nadomestne lokacije še nimajo

Projekt prenove, ki ga bodo izvajali v treh fazah, sicer vsebuje obnovo obstoječe tržnice skupaj s prenovo komunalne in cestne infrastrukture na Florjanovem trgu ter v Sokolski in Muzejski ulici, pa tudi preureditev stavbe na Glavnem trgu 25 in ureditev Florjanovega trga. Naložba je ocenjena na okoli 3,5 milijona evrov, v projekt so od leta 2012 vložili slabih 90.000 evrov.

Ker bodo obstoječo tržnico porušili, bo treba do začetka del poiskati tudi nadomestno lokacijo, ki je za zdaj nimajo. Predlagana je lokacija pred nekdanjo občinsko stavbo na Novem trgu 6, s čimer se strinjajo tudi sedanji najemniki tržnice, a kot poudarjajo na občini, ta še ni dokončna. Nadomestna lokacija bo vsekakor izbrana pred izvedbo investicije, zagotavljajo, in tako imajo v Novem mestu zdaj tudi nekaj več časa, da določijo, kam preseliti tržnico.