Ker so v občini Domžale sprejeli rebalans občinskega proračuna tik pred padcem nepremičninskega zakona, bodo morali po vsej verjetnosti še pred koncem poletja sprejeti še enega, napoveduje domžalski župan Toni Dragar, ki hkrati z navdušenjem sešteva, da bo zdaj njihov proračun bogatejši za približno 600.000 do 700.000 evrov.

Kot pomembno pridobitev za občino je izpostavil zlasti pravkar ustanovljen proračunski sklad za investicijsko vzdrževanje gospodarske javne infrastrukture. V občini imajo namreč s skladi že leta dobre izkušnje in so jih že ustanovili tako za šole in vrtce kot nepremičnine in Centralno čistilno napravo Domžale-Kamnik (CČN). Na nov sklad bodo konec leta prenesli vsa sredstva, ki bodo ostala v drugih skladih. Iz njega si bodo potem lahko sposojali sredstva za potrebe rekonstrukcije gospodarske javne infrastrukture čiščenja odpadne vode. »Ker gre za namenska sredstva, jih bo treba v sklad vrniti v treh letih,« je jasen župan Dragar, ki ga veseli, da bodo imeli v trenutku, ko ga bodo potrebovali, denar kje vzeti. Na državo se namreč ne zanašajo več.

Zato so se po 3,5 milijona evrov vredni skupni naložbi treh občin v oskrbo z vodo, ki se je pravkar začela, zdaj župani petih občin, ki sodelujejo v naložbi CČN, odločili brez države zakorakati tudi v to. Naložba, ki naj bi se začela v drugi polovici leta in se končala v prvi polovici leta 2017, je vredna kar 15,5 milijona evrov. Čeprav v občinah Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin in Komenda še niso prejeli odločb in pogodb o kohezijskih sredstvih, naj bi v vseh občinah podpisali pogodbe za gradnjo do konca maja.

Z rebalansom so povečali zlasti sredstva za socialo, saj, kot pravi župan, tudi Domžale niso imune za čedalje večje socialne stiske. Več kot milijon evrov iz naslova omrežnin bodo investirali v zamenjavo vodovodnih cevi in hkrati uredili pločnike in javno razsvetljavo prekopanih ulic.