Pri izdelkih, ki bodo namenjeni zgolj dekoraciji in njihova obstojnost ni tako pomembna, se zato odločite za uporabo mase, ki se suši na zraku.

Mase, ki so najbolj podobne glini, so narejene na njeni osnovi. Na voljo so v beli barvi ali barvi lončevine. Njihovim različicam so primešane barve, porcelanski prah za gladko površino ali pesek za končni videz granita. Nekatere mase so izdelane na osnovi papirne kaše, zaradi česar je končni izdelek izjemno lahek. Te lahko uporabimo za izdelavo mask, magnetov in večjih predmetov, ki ne smejo biti pretežki.

Uporaba na zraku sušečih mas ni težavna, saj se preprosto oblikujejo z gnetenjem, valjanjem in rezanjem. Vanje lahko odtiskujete različne vzorce ali jih uporabite na kalupih za vlivanje mavčne mase, da dobite končno obliko. Preden začnete z delom, si navlažite roke ter maso dobro pregnetite, da se zmehča. Odrežite si le toliko mase, kot je potrebujete za izdelek. Ostanek zavijte in shranite v tesno zaprti posodi. Masa se namreč zelo hitro izsuši in suha ni več uporabna za gnetenje. Površino pred delom zaščitite. Izdelek sušite na sobni temperaturi, na vpojnem papirju. Suh izdelek lahko brusite in vanj vrtate. Izdelek na koncu pobarvajte z barvami na vodni osnovi, kot sta akril ali tempera. Tempero lahko zaščitite tudi z lakom v razpršilu na vodni osnovi, če želite, da bo poslikava obstojna.

Vaze v naravnem odtenku

Za izdelavo si poiščite primerno osnovo, na primer steklen kozarec brez vzorca. Iz debelejšega papirja izrežite obliko, ki se bo natančno prilegala kozarcu. Mizo zaščitite s kuhinjsko folijo ali podobno plastično podlago in na njej razvaljajte kos mase. Če nimate plastičnega valjarja, pred uporabo lesenega ovijte v folijo ali za valjanje uporabite steklenico. Na maso položite papir v obliki kozarca in obrežite odvečne robove mase. V obliko vtisnite vzorec po svojem okusu, ločite maso od plastične podlage in jo zavijte okrog osnovnega kozarca. Robova navlažite z vodo in ju spojite, kot kaže slika. Kozarec odstranite, ko je masa še suha. Z navlaženimi prsti popravite morebitne nepravilnosti, izdelek položite na vpojni papir in počakajte, da se posuši. Vazi lahko naredite tudi dno, ki ga pritrdite na način, kot sta pritrjena robova. Mi smo se odločili za steklene epruvete, ki smo jih napolnili z vodo in dodali cvetlico.

Kipci za vsak dom

Za izdelavo potrebujete žico debeline enega milimetra ali več, podstavek in maso.

Za izdelavo smo tokrat uporabili lahko maso, ki se malce počasneje suši in jo je lažje oblikovati.

Žico oblikujte v osnovno obliko figure z glavo in nesorazmerno dolgimi rokami in nogami. Iz mase izdelajte kroglice in jih drugo poleg druge polagajte na žičnato osnovo. Žico popolnoma prekrijte, pustite le krajši del, ki bo zataknjen v podstavek.

Ko ste z obliko zadovoljni, spodnji del žice zapičite v lesen podstavek, v katerega ste poprej naredili luknjici, ali pa manjšo kockasto obliko zadelajte z maso, ki ste jo uporabili za figuro, in žici vstavite vanjo, še preden se popolnoma strdi.

Izdelek lahko pobarvate z barvami na vodni osnovi. Lahko se odločite za efekt patiniranega izdelka, ki ga najprej v celoti obarvajte z eno barvo, nato pa z gobico nanesite svetlejši ali temnejši odtenek le po površini. Prva barva bo vidna v vdolbinah in zarezah in bo dajala vtis starega predmeta.

Tanja Rudolf, e-pošta: svetidej@siol.net,

www.svetidej.si