Druga dirka letošnjega svetovnega prvenstva formule 1 je bila v vroči in preznojeni Maleziji. V težkih razmerah je z vsemi tekmeci mojstrsko obračunal Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), drugi je bil njegov moštveni tovariš, Nemec Nico Rosberg, tretji pa prav tako Nemec Sebastian Vettel (Red Bull).

Če nič drugega, je vsaj vreme v Maleziji ostalo zvesto samo sebi. Še na sobotnih kvalifikacijah je dež pošteno prekrižal načrte marsikateremu dirkaču, na nedeljski dirki pa je bilo suho, a zato še bolj zahtevno do tehnike in dirkačev. Vročina in visoka vlaga sta iz vseh iztisnili zadnje atome moči. Mercedes tudi to pot, tako kot v Avstraliji, ni dovolil presenečenja. Le da je imel taktirko to pot v rokah Hamilton, ki je bil med najhitrejšimi ves konec tedna, na dirki pa mu je šlo odlično od rok. »Prva zmaga letos je še kako prav prišla, posebej v teh razmerah. Lepo je, ko na dirki osvojiš najboljše startno mesto, odpelješ najhitrejši krog in na koncu zmagaš. To je znamenje, da je bil dirkalnik res odlično pripravljen. Dirka je bila dolga, tudi naporna, vročina nas je vse zdelovala, a predvsem je zdržal dirkalnik, do zadnjega kroga je bil naravnost fantastičen. Mogoče je videti, da je bila zmaga dosežena enostavno, a ni bila, presneto sem moral delati v kokpitu,« se je smejalo Lewisu Hamiltonu. Sicer pa je Hamilton zmago posvetil žrtvam skrivnostne letalske nesreče, katere potek in vzroki še vedno niso raziskani.

Mercedesov uspeh, prvo dvojno zmago po letu 1955, ko sta na dirki za VN Italije zmagala Juan Manuel Fangio in Piero Taruffi, je zaokrožil Rosberg. Odlično je startal, presenetil Vettla, ki je svojega rojaka skoraj potisnil ob zid, a mu tudi ta manever ni pomagal, da Mercedesov dirkač ne bi prišel na drugo mesto. V nadaljevanju sicer ni bi tako hiter kot Hamilton, predvsem so ga na cedilu pustile zadnje pnevmatike. »Start je bil res dober, le malo sem se ustrašil, da me bo Vettel potisnil ob betonski zid, za trenutek se mi je zdelo, da me sploh ne vidi. V nadaljevanju pa so mi pnevmatike prekrižale račune, da bi resneje ogrozil Hamiltona, a tudi brez tega sem lahko zadovoljen. Vidi se, da smo na pravi poti pri razvoju dirkalnika.« je bil vesel Nico Rosberg.

Toto Wolff, eden od vodij Mercedesa, je o Rosbergovih težavah povedal, da je Nico očitno malce preagresivno startal in poškodoval zadnji pnevmatiki, potem pa je slabša lega dirkalnika na stezi naredila svoje. Niki Lauda pa je dodal: »Nico je vozil inteligentno, tako kot Lewis, oba sta iz dirkalnika potegnila največ, kar jima je bilo dano. Rosberg je vozil ravno dovolj hitro, da je za seboj zadrževal Vettla, ki pa se je po porazu v Avstraliji pobral in bo zdaj vedno hitrejši.«

Tretjeuvrščeni Vettel je namreč v Maleziji tako rekoč vstal od mrtvih. Glede na formo Red Bulla pred začetkom sezone je tretje mesto dober rezultat. »Kaj več ne bi mogel doseči, Mercedesa sta bila v svojem svetu. Je pa dober občutek po vseh težavah stopiti na zmagovalne stopničke. Pogoji so bili težki, med dirko sicer ni deževalo, a verjemite, vsi smo bili še kako mokri od znoja. Na startu sem se osredotočil le na Hamiltona, nenadoma pa je bil ob meni Rosberg, povsem me je presenetil. Hitro mi je postalo jasno, da ju ne bom mogel prehiteti, zato sem se osredotočil predvsem na to, da sem dirkalnik pripeljal do cilja. Napredek je očiten, a čaka nas še zelo veliko dela,« je bil prepričan aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel. Drugi dirkač Red Bulla Daniel Ricciardo ni imel toliko sreče. Ponesrečen postanek je le sprožil vrsto dogodkov, saj so ga na stezo spustili s preslabo privijačenim kolesom, potem se mu je med vožnjo zlomilo sprednje krilce in poškodovalo pnevmatiko, vmes pa mu je stalno težave delal sestavni del, ki ga je v Avstraliji stal drugega mesta, in sicer enota za nadzor pretoka goriva. Prek nje namreč sistem nadzoruje količino goriva, s tem varčuje z motorjem in uravnava tudi moč motorja, en tak del, ki je nameščen v posodi za gorivo, pa stane kar 19.000 evrov. Za nameček so ga odgovorni zaradi napake pri postanku v boksih najprej kaznovali z desetsekundno kaznijo, po dirki pa so mu naložili še kazen desetih dodatnih startnih mest na naslednji dirki v Bahrajnu, ki bo na sporedu 6. aprila.

Pri Ferrariju so spet lahko le delno zadovoljni, Španec Fernando Alonso je odpeljal solidno dirko in jo končal kot četrti, njegov ekipni tovariš, Finec Kimi Räikkönen pa je bil takoj na začetku dirke »žrtev« neučakanega Danca Kevina Magnussna (McLaren). Ta se je uštel pri prehitevanju, Fincu preluknjal pnevmatiko in ga porinil na končno 12. mesto. Magnussen je prišel do točk z devetim mestom, a je bil jezen predvsem sam nase: »Poskušal sem na malce drugačen način priti mimo Kimija, a sem se uštel. Jezen sem sam nase, saj sem že v prvem krogu uničil dirko tako sebi kot Kimiju. Prevzemam odgovornost za napako in se opravičujem.«