Hamilton si je danes privozil že 23. zmago v karieri, na dirki v Sepangu pa je vodil od starta do cilja. Lep uspeh Mercedesa je z drugim mestom dopolnil Rosberg, ki je tako po zmagi na prvi dirki v Avstraliji tokrat zadržal skupno vodstvo v seštevku. Spet so dirko spremljali številni odstopi, tekmo je predčasno končalo sedem dirkačev od 22, med njimi tudi osmoljenec prve dirke v Avstraliji Daniel Ricciardo.

Ricciardo opravil kar sedem postankov v boksih

Slednji je na uvodni preizkušnji sezone pred dvema tednoma najprej osvojil tretje mesto, nato pa je tekmovalna komisija ekipi Red Bulla dokazala nepravilen pretok goriva in Ricciardo je stopničke izgubil. Danes je po startu večino prvega dela vozil na tretjem oziroma nato na četrtem mestu za moštvenim kolegom Vettlom, kasneje pa so ga začele spremljati številne težave. Medtem ko je današnja zmagovalna trojka vseskozi vozila v ospredju, je Ricciardu najprej ponagajala kar lastna ekipa, nato pa še vnovična kazen in zlomljeno prednje krilce.

Avstralcu so pri zamenjavi pnevmatik v boksu slabo privili sprednje levo kolo, tako da se je moral čez nekaj metrov ustaviti, mehaniki so ga potisnili nazaj, mu privili kolo, nakar je odhitel nazaj na progo. A ob tem, ko so ga mehaniki spustili nazaj na progo z neustrezno pripravljenim dirkalnikom, tekmovalna komisija ni zamižala ter je Avstralcu prisodila še en kazenski postanek v boksih. Kot da smole ne bi bilo dovolj, se je pri spuščanju dirkalnika vozila na tla očitno poškodovalo še prednje krilce, tako da je moral Ricciardo še enkrat v delavnico po nov nos vozila.

Skupno je tako Avstralec opravil kar sedem postankov v boksih, kar je bilo veliko preveč, da bi se še lahko vozil blizu dobitnikov točk, zato ga je vodstvo ekipe šest krogov pred koncem predčasno ustavilo in tako vsaj malo ohranilo dirkalnik za naslednjo dirko, ki jo bo že prihodnji konec tedna gostil Bahrajn.

Odlično počutje ob zmagi

A vodilni se na težave ostalih niso ozirali. Hamilton je v ospredju vozil svojo dirko, tako da so ga iz boksov nekajkrat tudi mirili, da je gladko najhitrejši na stezi in da naj ne tvega. To je tudi storil, čeprav je deset krogov pred koncem na dirkališče le padlo nekaj kapljic dežja, pa vreme ni ogrozilo zaključka. Hamilton je tako v miru pet krogov pred koncem opravil še zadnjo menjavo gum in se brez težav pripeljal do nove zmage v karieri.

»Ob tej zmagi se spet počutim odlično. Po težkem in napornem koncu tedna sem ob tej fantastični publiki in z odličnim delom ekipe uspel zmagati. Danes je bilo izredno vroče, zelo sem se potil in res sem vesel, da mi je uspelo obdržati vodstvo od starta do cilja,« je dejal Hamilton, ki v Maleziji še ni zmagal, tokrat pa mu je uspel hat-trick. Poleg najhitrejšega kroga in končne zmage si je v sobotnih kvalifikacijah privozil tudi pole position.

Branilec naslova Vettel se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, potem ko je lani v Maleziji zmagal. »Dirka je bila dobra, mislil sem, da sem tudi dobro startal, a se je nato izkazalo, da nisem. Iz ozadja je prišel še Nico Rosberg, izgubil sem mesto, nisem mogel obdržati priključka ali priti bližje. Pokazalo se je, da nisem dovolj hiter, na koncu sem le skušal pripeljati do konca, da se prebijem na stopničke. Čestitke Mercedesu, ki je bil danes precej boljši od nas,« pa je po dirki dejal Vettel.

Minuta molka izginulemu letalu

Dirkači formule 1 in njihove ekipe so se danes, neposredno pred pričetkom dirke za veliko nagrado Malezije v Sepangu, z minuto molka poklonili izginulemu malezijskemu potniškemu letalu, ki je pogrešano že od 8. marca. Vsi dirkači imajo med dirko na čeladah tudi nalepke »Molimo za MH 370«.

Minute molka sta se udeležila tudi malezijski premier Datuk Seri Najib Tun Razak in vodja formule 1 Bernie Ecclestone.

Dirkališče Sepang je le lučaj oddaljeno od letališča v Kuala Lumpurju, od koder je 8. marca proti Pekingu poletelo letalo MH 370 z 239 potniki na krovu. Oblasti domnevajo, da je letalo strmoglavilo v Indijski ocean, razbitin pa še niso našli.