»Te zmage kar lepo prijajo,« se je tudi včeraj, ko je bil na sporedu peti dan 94. dirke Po Kataloniji, smejalo Luki Mezgecu. Kranjski Kamničan je dosegel še tretjo etapno zmago na tej enotedenski dirki WorldToura. Zelo uspešen dan slovenskih kolesarjev je dopolnil Borut Božič s sedmim mestom na E3 Prijs Vlaanderen v Harelbeku, uvodni belgijski klasiki iz iste svetovne serije.

Mezgec je »trojko« dosegel zelo nepričakovano, saj v razgibani etapi s klancem pred ciljem ni bilo pričakovati sprinta večje skupine, kjer je Kamničan pokazal premoč že v prvih dveh dneh pred plezanjem v hribih. »Tudi v ekipi smo taktiko usmerili na ubežnika. Šele ko so ga ujeli, sem dobil vlogo prvega moža. Na srečo zadnji klanec ni bil tako zahteven, da bi se 'generali' z Rodriguezom, Contadorjem in Froomom udarili med seboj. S hudim trpljenjem sem zmogel z njimi čez klanec,« je opisal ključni del. Zaključek po 218 kilometrih v Vallsu je bil že rutiniran del posla. »Ko sem videl skupino okoli sebe v zaključku, ni bilo zraven nobenega nevarnega sprinterja in takrat mi je še bolj brizgnila samozavest v glavo. Z ekipo smo imeli tudi dober načrt, da začnem po zadnjem ovinku malce bolj iz ozadja, da me kdo ne preseneti. Kolega Warren Bargvil pa je opravil sijajno delo z narekovanjem močnega ritma, da ni bilo kaosa. Ni bilo nobenega spektakularnega sprinta,« je opisal okoliščine, kako je premagal Francoza Alaphilippa (Omega) in Dumoulina (Ag2r).

Da sprint res ni bil nič posebnega, je dokazal Alberto Contador, ki je v želji po odbitnih sekundah – ker štiri zaostaja za Rodriguezom – celo osvojil šesto mesto. Tri zmage Mezgeca so več od vseh pričakovanj, saj se je glede na traso nadejal le ene večje priložnosti – v današnji etapi. Bo Mezgecu uspel redko doseženi poker? »Že včeraj sem vozil prehlajen, imam zamašen nos in ušesa, kar je posledica mrzlega vremena v hribih. Počutil sem se slabo in zmagi se lahko le čudim. Ne vem, kaj bo z zdravjem in regeneracijo. Glede na sprint večje skupine se obeta mnogo bolj kaotičen in nepredvidljiv zaključek etape,« miri evforična pričakovanja po dodatnih presežkih presežkov, saj imajo po štirih zmagah Mezgeca v ekipi Giant nedvoumno sedaj tri velike zvezdnike sprinta ob Kittlu in Degenkolbu.

Večina hitrih in vzdržljivih kolesarjev pa je zbrana v Belgiji. Letošnjo 57. izvedbo klasike E3 Harelbeke (210 km), druge iz niza štirinajstih enodnevnih dirk WorldToura, je v sprintu četverice dobil Peter Sagan, Borut Božič pa je osvojil sedmo mesto, kar je eden njegovih največjih uspehov. »S sedmim mestom sem seveda zelo zadovoljen, glede na potek dirke pa bi z drugačnimi odločitvami lahko dosegel več. No, važno je, da so noge takšne, kot morajo biti,« je razmišljal v Harelbeku.

Velik del trase poteka po trasi dirke Po Flandriji, ki po mnenju večine uglednih imen kolesarstva velja za najbolj prestižno enodnevno dirko na svetu. Skupni vsem, tudi E3 Harelbeke, so značilne ozke ceste, večinoma tlakovani kratki vzponi (17) in veter. Ene ključnih dejavnikov na teh belgijskih cestah so zato izkušnje. Predvsem poznavanje cest in temu prilagojena taktika. Kolesarji, ki prihajajo iz drugih okolij, potrebujejo leta, da se prilagodijo specifičnemu načinu dirkanja. »Tudi tokrat je bila neusmiljena bitka v ospredju. Pravo kolesarsko 'klanje'. Na Patersbegu, prvi ključni vzpetini, sem bil povsem v ospredju že pod vznožjem in kot šesti pripeljal na vrh. Bolj se je zapletlo na Kwaremont, kjer sem računal na dobro izhodišče za Tomom Bonenom, a ni bil ključni mož dirke,« je navrgel Božič, ki s 33 leti sodi med najbolj izkušene v karavani. Računal je namreč na petkratnega zmagovalca te dirke, a sta namesto domačega zvezdnika pomembnejšo vlogo odigrala njegova pomočnika Niki Terpstra in Stijn Vandenberg, na koncu pa sta v sprintu četverice z Britancem Thomasom morala priznati taktično modrost in surovo moč Slovaka Sagana, ki mu je bil v veliko pomoč tudi Kristijan Koren.

Božičevo sedmo mesto je tudi sijajna napoved za nadaljevanje. V nedeljo je na vrsti še druga enodnevna dirka flandrijskega tedna, 76. Gent–Wevelgem iz niza WorldToura. Dirka velja za malce bolj sprintersko, kratke vzpetine so bolj oddaljene od cilja. Božič je bil lani drugi za Saganom in to šteje kot svoj največji uspeh na enodnevnih dirkah. Ni naključje, da so Idrijca zaradi E3 in tretjega mesta na »Dwars door Vlaanderen« v sredo uvrstili za deset najbolj vročih kolesarjev, ki jih je treba gledati. To je zanj posebna čast. »Zagotovo grem na start narediti največ, kar lahko. Glede na formo in počutje sem optimist,« je pristavil Božič.