Globoko je njegovo razmišljanje o ženskah: »Anina fizična podoba in razmerja med deli telesa so bili v skladu s kanonom, ki so ga od kiparjev grškega klasičnega obdobja zahtevali najbolj pedantni ocenjevalci umetnosti.« Globoko razmišlja o moškosti: »Kot moški se je moral prepričati, da je možen sam skozi določene faze, da ne potrebuje nobene pomoči.« Globoko razmišlja o razmerjih: »Seveda je spraševala, se zanimala zanj, kaj misli storiti v svojem življenju, kdaj se bo vendarle zresnil. Toda kljub temu jo je lahko ovijal okoli prsta ravno toliko, kot je želel.« Globoko in z globokimi stavčnimi mašili razmišlja o notranji opremi stanovanj: »Tako bi se recimo kaj lahko pripetilo proti pričakovanjem, če bi P. M. v takšnih okoliščinah dali ključe in ga napotili v prijetno vilo, napolnjeno z okusnim pohištvom, ali v prostorno hišo najsodobnejših oblik, s čimer bi ga pravzaprav obsodili na ne ravno nedolžno dolgočasje.« Globoko razmišlja o vožnji z avtomobilom: »Dlani, s katerimi je držal volan, so izločale tisto lepljivo preteklost, ki je včasih strah pred prihodnostjo.« Globoko razmišlja o uličnih demonstracijah: »Treba je bilo čez vse to goščavje in dretje, ki je s transparenti poskakovalo na trgu, če je hotel priti do Nežinega stanovanja.« Globoko razmišlja o davčnih uslužbencih: »Razumeli bi le, če bi iz aktovke potegnil tisti grasser, s katerim sta z Viktorjem streljala na podstrešju.«

Ne le da je globok, Peter Mrak med solipsističnimi razglabljanji o ljubezni, življenju in sploh vsem pripoveduje zgodbo. O tem, kako je slab novinar, slab nekdanji fant, slab bodoči fant, slab davkoplačevalec, slab državljan, slab kolega, slab tihotapec umetnin. In kako je dober koristoljubnež. Pred nami je prototip slovenske proletarkulturniške zgodbe. Junak je globok in nerazumljen, ženske mu puščajo poln hladilnik, avtor pa je z njim kljub vsemu mil: v slogu velikega slovenskega romana za veliki finale deduje – nepremičnino.

Ganljivim razmišljanjem Petra Mraka za popolno proletarkulturno sliko manjka le še eksplicitno priznanje, da krade knjige iz knjižnice.