»Ordinacija Zobozdravniki Osovnikar je nadstandardna, samoplačniška, kar pomeni, da s koncesijami ne obremenjujemo zdravstvene blagajne, a javni blagajni skozi bruto plače in davke veliko dajemo. Zaupa nam že 7000 pacientov, kar potrjuje pravilnost usmeritve v nenehno posodabljanje opreme, znanja stomatologov in kakovost storitev za primerno ceno,« pove prokurist podjetja Ljubo Osovnikar, nekoč član uprav velikih podjetij, med njimi jeseniškega Acronija, in edini ekonomist v mladem zobozdravniškem kolektivu. V tistem trenutku mimo prihiti Bernarda Osovnikar, njegova soproga, in pove, da je pacientov že 7700, in naslednji trenutek švigne nazaj k pacientu na stolu. Osovnikarji imajo tek v genih. Tudi stomatologijo. Podjetje, zasnovano kot družinsko, se hitro širi in razvija, tako da se bo že jeseni preselilo v nov, večji objekt z osmimi ordinacijami. »Tam bomo sčasoma zaposlovali v ordinaciji vsaj 30 ljudi,« pravi Ljubo Osovnikar. Mimogrede, za gradnjo zahtevne nove ordinacije je odgovoren partner hčerke Neže.

Mlada ekipa se uspešno vključuje ter nadaljuje znanje in pot, ki jo je leta 1995 začela Bernarda Osovnikar, doktorica dentalne medicine, ki ji pacienti pravijo »zobozdravnica Nada«. Hči Neža in sin Matic, znameniti slovenski olimpijec v teku na sto metrov, sta se za isti poklic odločila prav zaradi njenega velikega veselja do dela, iskanja vedno novih znanj in želje po še večjem zadovoljstvu in zaupanju pacientov. »Vsi skupaj se zavedamo, da samo s stalnim izobraževanjem v tujini, vlaganjem v najboljšo tehnologijo in materiale lahko pacientom izpolnimo njihove želje. Predvsem pa se trudimo ponujati večino storitev s širokega področja zobozdravstva, z željo, da bi naši pacienti dobili vse na enem mestu,« je povedala Bernarda Osovnikar, Matičeva mati. Direktorski položaj je prevzela hči Neža, zobozdravnik Matic pa je prav tisti dan ostal v bolniški postelji. »Bolniških izostankov sicer v našem podjetju skoraj ne poznamo, izjema so seveda porodniški dopusti, saj je skrb za zdravje v mladem kolektivu vrednota,« doda Matičev oče Ljubo. Da je vrednota tudi socialni položaj zaposlenih (»plače v zobozdravstvu niso bajne«), pa po njegovem mnenju dokazuje tudi pogodba o kolektivnem dodatnem pokojninskem zavarovanju, ki bo vsakemu med njimi zagotovila pomemben dodatek k javni pokojnini.

Ker gre za mlad kolektiv, izjema sta mati in oče, ki varčujeta za stara leta v drugem stebru tudi individualno, bo vsak zaposleni lahko prejemal mesečno tudi več kot 200 evrov dodatka k javni pokojnini. »Morda se ne zdi veliko, toda mesečni dodatek bo glede na upad javnih pokojnin čedalje pomembnejši. Mladi vedo, da se javne pokojnine hitro nižajo in jim morda socialni korektiv kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja ta čas malo pomeni, ker imajo druge dnevne skrbi. A sčasoma se bodo zavedali pomena. Navsezadnje tega korektiva za stara leta ne občutijo, saj ne plačujejo iz prejete plače. Nekaj deset evrov mesečno – največ, kar omogoča zakon – namesto njih vplačuje naše podjetje,« razlaga Ljubo Osovnikar. Meni tudi, da je dobro, ker država podjetjem z vplačili kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja omogoča davčne olajšave, toda poudari, da bi morala država, glede na stanje v pokojninski blagajni, izdatneje sistemsko podpreti varčevanje za starost v drugem pokojninskem stebru.

Po njegovem mnenju bi podjetje Zobozdravniki Osovnikar mesečno vplačevalo za zaposlene še več za dodatno pokojninsko zavarovanje, če bi to omogočal zakon, saj gre za »zdravo in poslovno razvijajoče se podjetje«. Mimogrede: stomatologi Osovnikar obvladujejo vse zobozdravstvene storitve, veliko pa poleg belih in zdravih zob pacientov stavijo tudi na ekskluzivno partnersko pogodbo za dobavo implantatov BEGO , ki jih zagotavlja uveljavljeni nemški proizvajalec. Po pogodbi pri njih občasno delajo tudi stomatologi iz drugih ustanov.