Švicarke zelo dobro poznate, saj ste bili skoraj leto in pol selektorica (uradno svetovalka) njihove reprezentance.

V Švici smo zelo dobro sodelovali, imeli smo poštene in spoštljive odnose, ki jih še vedno ohranjamo. Tam sem se dobro počutila, razšli pa smo se, ker sem jaz domoljubka. Povedala sem jim naslednje: če moram izbirati med dvema reprezentancama, švicarsko in slovensko, bom vedno izbrala domovino. Ko sem odšla, so bili Švicarji žalostni in razočarani in že takrat smo si v šali žugali, kako bomo drug drugega premagali. Ker sem bila selektorica Švice, bo to na obeh medsebojnih tekmah prineslo tudi poseben dodatni naboj.

Je novi selektor Jesper Holmris uvedel kakšne spremembe v sistemu švicarske igre?

Ko sem bila tam, sem igralke učila obrambo 6-0, ki jo imam tudi najrajši, zdaj pa na večini tekem igrajo sistem 3-2-1. A za naše visoke strelke to ne bi smela biti prevelika težava, saj so hitre in gibčne. Vse nosilke igre dobro poznam, nekaj je tudi novih igralk, toda ogrodje reprezentance je ostalo enako. Že takrat me je navduševalo, da Švicarke igrajo nepopustljivo ter da nikomur ne priznavajo, da je favorit in da je boljši. Igrajo na polno od prve do zadnje minute. Všeč mi je bilo tudi to, da jih nikoli ni bilo treba motivirati in navduševati za treninge, to pač imajo že v sebi.

Štiri reprezentantke Švice igrajo v Nemčiji, ena pa na Norveškem.

V Švici zelo spoštujejo in cenijo, če nekdo igra v tujini. Vse se v igri vrti okoli njih, saj gre za zelo kakovostne igralke, vajene igranja težkih tekem. Tudi domače okolje jih dobro sprejema, reprezentančne tekme pa so večinoma dobro obiskane. Švica ima nekaj tako kakovostnih igralk, da bi se lahko uvrstile tudi v reprezentanco Slovenije. Ostale so zagotovo na nižji kakovostni ravni kot naše igralke.

Proti Švici, ki je izgubila tako s Srbijo v gosteh (21:32) kot s Švedsko doma (22:30), je Slovenija prvič v teh kvalifikacijah v vlogi favorita.

To si moramo priznati, se zavedati in ne smemo bežati od tega. Hvala bogu, da smo v takšni vlogi, a seveda se morajo favoriti obnašati in odzivati drugače ter znati nositi z bremenom. In prepričana sem, da se mi znamo ter da bomo zdržali do konca. Toda vlogo favorita moramo dokazati tudi na igrišču. Niti slučajno se nam ne sme zgoditi, da bi šli v tekmi s Švicarkami s podcenjevalnim odnosom. Doslej smo v kvalifikacijah naredili veliko stvar, zato res ne bi rada videla, da bi vse, kar smo doslej z rokami uspešno zgradili, podrli z zadnjico. Škoda bi bilo zapraviti nekaj, kar je lepo pripravljeno in nastavljeno za naprej.

A Slovenke so si z zmago proti Srbiji na ramena naložile še dodatno breme velikih pričakovanj in ciljev.

Zmaga v Ljubljani je dobila povsem novo dimenzijo dva meseca pozneje, ko je Srbija na svetovnem prvenstvu osvojila srebrno kolajno. Če se malce pošalim: Srbija je srebrna, mi smo jo premagali, kar pomeni, da smo boljši od nje in posledično zlati. No, ampak moramo še začeti osvajati te kolajne. A bodimo realni: Srbija je toliko boljša od nas, kot smo mi od Švice.

Slovenija bo igrala s Švico, sočasno se bosta dvakrat pomerili tudi Srbija in Švedska. Kakšna razpleta bi Slovenkam najbolj ustrezala?

Vedno se skušam držati tega in vztrajati pri tem, da se osredotočam le na tiste stvari, na katere lahko vplivam. Na razpleta tekem med Srbijo in Švedsko seveda ne morem vplivati, zato mi je pravzaprav vseeno. Osredotočena sem le na našo igro in rezultate, vseeno pa se mi zdi potem za nas lažje premagljiva Švedska doma kot Srbija v gosteh.