Petindvajsetletni slovenski kolesar nadaljuje tam, kjer je sklenil lansko sezono. Potem ko je za zaključek minulega leta dobil zadnjo, izjemno prestižno etapo dirke po Pekingu od Trga nebeškega miru do slovitega stadiona Ptičje gnezdo, je letošnje leto začel s prvim mestom v Belgiji. V ponedeljek in včeraj je bil vladar preizkušnje po Kataloniji, ki spada v najvišjo kategorijo dirk World Toura. »Lani sem odprl račun z zmagami, zdaj pa ga moram napolniti,« se je sinoči v telefonskem pogovoru pošalil Luka Mezgec. Izjemno pogumni Slovenec, ki vozi za nizozemsko moštvo Giant Shimano, je v ponedeljek slavil po tesnem sprintu, včeraj pa je bil bolj prepričljiv, ko je z odločnim napadom presenetil tekmece in skoraj za deset metrov prehitel Italijana Roberta Ferrarija ter Danieleja Ratta. Včerajšnja zmaga je bila 15. slovenska v seriji World Toura, prvo je dosegel Matej Mugerli leta 2006 prav tako po Kataloniji.

Včerajšnjo etapo je zaznamovalo slabo vreme, saj je kolesarje vseskozi močil dež. Na mokrih cestah in številnih krožiščih v Gironi je prišlo do dodatnih zapletov. Moštvo Orica Green Edge je pripravljalo teren za svojega aduta Leigha Howarda. Medtem ko se je Avstralec pripravljal na zmago in so bili vsi osredotočeni na dogajanje na levi strani ceste, je Mezgec pripravil ukano. Z desetega mesta je spretno napadel po desni, tako da tekmeci niso imeli več časa in moči za protinapad.

»Ker sem se premalo oblekel, sem na zadnjem spustu popolnoma zmrznil, pa ne le jaz, ampak kar vsi, saj nas je zadnjih 70 kilometrov pral dež. Imel sem čuden občutek, nisem mogel prestavljati in zavirati, zato nisem vedel, kako bodo reagirale moje noge. 500 metrov pred ciljem nisem bil v najboljšem položaju, a je bila sreča, da je bilo krožišče, za nameček pa tudi ostali zaradi mraza niso imeli hitrih nog. 300 metrov pred ciljem sem skočil v napad in se postavil na desno stran, da me nihče ni mogel presenetiti iz zavetrja,« je dirko opisal Mezgec, ki ima v karavani vzdevek Baloba, ker zna na pamet vse filme o Rockyju Balboi.

Pravi, da zmaguje, ker je dobro in trdo delal pozimi. Ko je na prvi dirki v sezoni po Andaluziji zbolel za virozo in ni šlo po načrtih, je bil malo živčen, a je hitro umiril glavo. Zmagi sta mu še utrdili samozavest, saj bo šel v nadaljevanje sezone s precej manj pritiska. »Posebna zahvala tudi kolegom v ekipi, ki so opravili izjemno delo v težkih razmerah, v katerih je vedno težko tekmovati in braniti majico vodilnega. Že danes, ko je gorska etapa, majice ne bom branil, ampak pomagal kolegom, ki so specialisti za vožnjo v hrib, da se jim vsaj malo oddolžim. Moja priložnost v sprintu bo znova v soboto,« je dodal Mezgec, ki je doživel popolno preobrazbo od gorskega kolesarja do sprinterja, saj premaguje tudi že slavnejša imena v tej prvini kolesarstva. Še posebej so nanj ponosni v Kamniku, kjer so ga vzeli za svojega, potem ko se je s Primskovega v Kranju tja preselil po poroki z Renato.

V današnji tretji gorski etapi bo cilj v La Molino 1725 metrov visoko, še prej pa se bodo povzpeli še na 1916 metrov visoko Alt de la Creueto. Mezgec že razmišlja o letošnji dirki Giro d'Italia, na kateri je bil lani trikrat tretji. Da se bo čim bolje pripravil na prvo izmed treh velikih tritedenskih dirk, bo izpustil klasične enodnevne dirke v Belgiji in aprila le treniral. V karavano se bo vrnil na dirki po Romandiji, ki bo generalka za Goro.

Izidi: 2. etapa, Mataro – Girona (168 km): 1. Mezgec (Slo, Giant-Shimano) 3,57:49, 2. Ferrari (Ita, Lampre-Merida), 3. Ratto (Ita, Cannondale) isti čas, 25. Polanc (Slo, Lampre-Merida) + 0:03, skupno: 1. Mezgec 8,06:42, 2. Ferrari + 0:14, 3. Howard (Avstral, Orica GreenEdge) + 0:16, 4. Julian Alaphilippe (Fra/Omega Pharma-Quick-Step) 0:16, 17. Polanc + 0:23.