Celjani so zaigrali brez Boruta Mačkovška, Davida Miklavčiča in Uroša Bundala (nimajo pravice nastopa v letošnji ligi prvakov za pivovarje) ter poškodovanih Blaža Blagotinška in Gregorja Potočnika, prostor med šestnajsterico pa je dobil komaj 19-letni Črnogorec Stefan Čavor. Kljub poškodbam sta zobe stisnila Hrvat Ivan Slišković (gleženj) in steber obrambe Vid Poteko (podplat), Flensburg, ki ima v svojih vrstah kar 14 tujcev iz petih držav (največ, šest, je Švedov, pet je Dancev, poleg njih pa še Srba, Hrvat in Islandec; za igranje je na EHF za vsak primer prijavljen tudi trener Ljubomir Vranješ), pa je prišel v Celje – za nastanitveno bazo si je sam izbral in organiziral Laško – skoraj v popolni zasedbi.

Deveti medsebojni obračun v Evropi (do včeraj štiri zmage Nemcev, tri Slovencev in en remi) v skoraj polnem Zlatorogu so bolje začeli Celjani in po njihovem vodstvu s 4:1 v osmi minuti je bil trener Vranješ prisiljen vzeti minuto odmora. A ta ni zalegla, kajti dvakratni podprvaki Evrope v letih 2004 in 2007 so v 23. minuti še vedno zaostajali za tri gole (7:10). In namesto da bi gostitelji dotolkli Nemce, so malce kasneje z igralcem več – izključen je bil Jacob Heinl – dobili dva zadetka in Flensburg je prvič po začetnem izidu izenačil (10:10). Vseeno so slovenski podprvaki odšli na odmor z golom plusa, potem ko je tik pred znakom sirene s projektilom od daleč zadel Slišković za 13:12.

Med polčasoma si je glasen aplavz prislužil Renato Vugrinec, nekdanji igralec celjskega kluba, potem ko je uradni napovedovalec naznanil, da je Vugi na prvi tekmi osmine finala k zmagi Metalurga proti Koldingu v Skopju s 23:17 prispeval neverjetnih 13 golov. Flensburg, ki je na zadnjih petih tekmah v najmočnejši ligi na svetu zmagoval s povprečno razliko neverjetnih enajst zadetkov, se je sinoči prvega vodstva veselil šele v 37. minuti, ko je za 16:15 zadel levoroki nemški reprezentant Holger Glandorf. Sledilo je še nekajkratno vodstvo gostiteljev s plus dva in izenačenje, pri 23:22 za pivovarje pa so Nemci dosegli tri zadetke zapored in kazalo je, da je tekma odločena (23:25). A Celjani so odgovorili z enako mero za vodstvo s 26:25, Flensburg pa je v zadnji napad krenil po minuti odmora osemnajst sekund pred koncem tekme. Tri sekunde pred zadnjim znakom sirene je poskušal Glandorf, a strel ubijalske levice je končal v domačem bloku.

Branko Tamše je včeraj le dočakal prvi Flensburgov sklap v zadnjih dveh sezonah, ko je bil trener Gorenja in Celja. »V zadnjem času je Flensburg v izjemni formi, saj ruši nasprotnike kot keglje – ne glede na to, ali igra doma ali v gosteh. Tekmece smo s svojo dobro igro prisilili v to, da so delali veliko napak, v drugem delu pa smo ostali brez Poteka, ki zaradi poškodbe sploh ni mogel več prijeti žoge. V prvem polčasu smo imeli nekajkrat že tri gole naskoka, a vedno so nato prišle črne minute,« je dejal Branko Tamše. V končnici je njegova ekipa zaostanek spremenila v minimalno zmago: »Že velikokrat smo v končnicah zaostajali za dva gola, a večinoma izgubljali. Tokrat smo zadevo obrnili v naš prid in to moramo zdaj početi konstantno, če želimo postati zares velika ekipa.«

Gostujoči trener Vranješ je najprej začel govoriti v nemščini, a hitro preklopil na srbohrvaščino. »Nisem zadovoljen, kajti ne maram izgubljati. Potem ko smo večji del tekme zaostajali, smo imeli v končnici stvari v svojih rokah. A naredili smo tri napake, kar so Celjani izkoristili in kaznovali. Skoraj skozi celotno tekmo smo delali napake v napadu in obrambi ter zelo nihali v igri,« je ocenil Ljubomir Vranješ. Zaradi bolezni je v hotelski sobi ostal steber obrambe, Šved Tobias Karlsson, zato je imel Vranješ dodatne težave: »Kar naenkrat smo morali spremeniti sistem igre v obrambi, saj je Tobias naš glavni igralec v tem elementu igre. Prisiljeni smo bili improvizirati, kako nam je to uspevalo, pa ste lahko sami videli na igrišču.«

Osmina finala, prve tekme: Zaporožje – Kiel 28:31 (14:16), Kielce – Rhein Neckar 32:28 (17:13), Vardar – Hamburg 28:28 (14:16), Gorenje – PSG 30:28 (16:13), Aalborg – Barcelona 22:29 (13:15), Metalurg – Kolding 23:17 (14:9), Wisla Plock – Veszprem 34:33 (16:16), Celje Pivovarna Laško – Flensburg 26:25 (13:12).