Celjski rokometaši so pred desetimi leti po zmagoslavju nad Flensburgom osvojili ligo prvakov, današnja prva tekma osmine finala najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini pa se je prav tako končala z njihovim zmagoslavjem. Končna odločitev o četrtfinalistu bo padla v soboto, 29. marca, v Flensburgu, glede na trenutno razmerje moči in navkljub današnji sijajni in senzacionalni zmagi pa so aktualni slovenski pokalni in državni podprvaki v nekoliko podrejenem položaju za preboj med osem.

Domači trener Branko Tamše na izločilnih evropskih bojih ne more računati na zadnje okrepitve iz beloruskega Minska (Boruta Mačkovška, Davida Miklavčiča in Uroša Bundala), dan pred tekmo pa si je na treningu poškodoval gleženj še levi zunanji ostrostrelec Ivan Slišković. Hrvat je navkljub bolečinam stisnil zobe in zasedel svoje mesto v uvodni postavi, tako kot vratar Matevž Skok, krilna igralca Luka Žvižej in Gašper Marguč, zunanja igralca Nemanja Zelenović in Sebastjan Skube ter krožni napadalec Vid Poteko.

Celjska zasedba je dvoboj odprla na najboljši možni način, rokometno potentna nemška ekipa je bila pod absolutnim nadzorom. Dobra igra v obrambi je v osmi minuti prinesla prednost treh golov (4:1), nekdanjemu švedskemu reprezentantu in trenerju gostujočega moštva Ljubomirju Vranješu ni preostalo nič drugega, kot da je zahteval minuto odmora. Po nekaterih njegovih korekcijah se je prednost Celjanov stopila (4:3), a njihova zadrega je bila kratkotrajna, v 18. minuti so znova povišali na 8:5.

Tamše je svoje varovance gnal do skrajnih meja. Njegove prve menjave so sprva zadržale nemški nalet. V 27. minuti so gosti vendarle izkoristili manjšo zmedo v domači igri in prvič dvoboj postavili v začetno izhodišče (10:10), prva polovica tekme pa je po golu Sliškovića vendarle pripadla gostiteljem (13:12).

Celjani so v začetku drugega polčasa malenkostno popustili in v 37. minuti po golu nemškega reprezentanta Holgerja Glandorfa prvič na tekmi zaostali (15:16). A njihova igra v obrambi je bila vendarle na zadovoljivo visoko kakovostni ravni, igra v napadu pa dovolj preudarna, predvsem pa je dokaj racionalna poraba žog povsem preprečila nemški protinapad, enega od zaščitnih znakov Flensburga.

Zbrana igra jim je v 45. minuti znova navrgla vodstvo dveh golov (19:17), v zadnji četrtini tekme iz sebe iztisnili še zadnje atome moči, navkljub izjemni borbi pa je najprej kazalo, da bodo ostali praznih rok, saj nikakor niso znali zaustaviti posamične vložke Glandorfa in predvsem Danca Thomasa Mogensena. Celjani so v 56. minuti zaostajali za dva gola (23:25), v finišu pa je "eksplodiral" Zelenović in z dvema goloma - enega pred tem je dodal Slišković - postavil končni izid (26:25).

V celjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Zelenović in Marguč. Prvi je dosegel osem, drugi pa šest golov.