Gregorinova je bila že po prvi polovici proge in dveh strelskih postankih v igri za stopničke, oba uvodna strelska postanka leže je pokrila vseh deset tarč, v tretjem strelskem nastopu stoje je morala enkrat v kazenski krog, kljub zgrešenemu strelu pa se je borila za drugo mesto in zaostala le za takrat vodilno Nemko Lauro Dahlmeier. Po zadnjem strelskem postanku je prav tako morala enkrat v kazenski krog, kar jo je takrat postavilo na četrto mesto.

S taktično zelo dobro izpeljano tekmo je Gregorinova prav za konec prihranila največ moči ter se z izjemnim sprintom zavihtela proti vrhu. Skoraj je dohitela danes tekaško premočno Kuzmino, za katero je zaostala le 3,8 sekunde. Kuzmina je bila strelsko slabša od tekmovalke iz Ihana, zgrešila je namreč štiri strele. Tretja je bila Francozinja Marie Dorin Habert s tremi zgrešenimi streli ter zaostankom 8,3 sekunde.

Gregorinova, ki je največji uspeh vpisala v Sočiju z olimpijskim bronom, je v karieri stopila še četrtič na stopničke. V svetovnem pokalu je bila pred dvema letoma, prav tako na tekmi s skupinskim startom, v Oslu tretja, stopničke pa ima še z dveh svetovnih prvenstev, druga je bila v Ruhpoldingu leta 2012 v mešani štafeti, v Pjeongčangu leta 2009 pa je bila tudi druga na posamični tekmi na 15 kilometrov. Gregorinova je sezono končala na 13. mestu v skupnem seštevku.

Osredotočena je bila na streljanje, pomagale so tudi dobre smuči

"Sezone svetovnega pokala je res konec, vendar sem imela v zadnjem obdobju toliko nihanj, da ne morem trditi, da bi lahko s takim nizom nadaljevala, četudi bi bila še kakšna tekma pred nami. Seveda pa sem vesela in zadovoljna, da sem jo zaključila na najlepši možen način," je bila z najboljšo uvrstitvijo na tekmah svetovnega pokala zadovoljna Gregorinova.

"Predvsem sem se danes poskušala osredotočiti na streljanje, kar mi je prej povzročalo tudi največ težav in v tem je bila najbrž tudi skrivnost uspeha. Seveda sem bila tudi tekaško razpoložena, čeprav je bila proga zaradi nekaj centimetrov novega snega bolj počasna kot včeraj. Moram pohvaliti tudi odlično pripravljene smuči, ki so mi v zadnjem krogu na zadnjem daljšem spustu omogočile, da sem prehitela Olgo Zajcevo in Darjo Domračevo. Kar nisem se mogla načuditi, ko sem se ozrla, pa ni bilo nobene od njiju več za menoj in sem lahko do cilja pritekla brezskrbno," je bila z osvojenimi četrtimi stopničkami na največjih tekmah navdušena tekmovalka iz Ihana.

Velepec: Sposobna je bila celo zmagati

"Ključno je bilo, da je zelo dobro reagirala že na začetku tekme z dvema ničlama, bilo je nekaj vetra in ni bilo lahko streljati, s tem pa si je prihranila precej moči za zadnja kroga. Tiste, ki zgrešijo en strel, morajo ostale loviti. Je bila relativno umirjena praktično do strelišča stoje, ko se ji je pripetila napaka. Na koncu je imela še dosti moči za sprint. Je pa bila celo sposobna danes zmagati. Če se ne bi zadovoljila že s tem, da je držala stik z Darjo Domračevo, ki jo v karavani preveč spoštujejo kot najhitrejšo tekačico. Če bi še malo prej napadla, bi se mogoče celo lahko približala Anastaziji Kuzmini. Kljub vsemu je fantastično izpeljala tekmo, z dobrimi živci je zdržala do konca in ji res moram čestitati, tudi javno," pa se je na dosežek Gregorinove, ko je pokrila kar 18 tarč, zgrešila je le dvakrat stoje, ozrl glavni trener slovenske reprezentance v biatlonu Uroš Velepec.

Vidi se, da je odlično trenirala, saj zdrži več kot ostale

"Teji je bolezen po olimpijskih igrah pobrala precej moči. Glede na to, da je izjemno dobro natrenirana, pa morate vedeti, da je kljub temu lahko bila v zaključku sezone še vedno dobra. V zadnjih 20 dneh je nastopila na deveti tekmi in se ji vidi, da je res odlično trenirala in lahko zdrži več kot ostale. Je zraven in ima motiv še za naprej, na Pokljuki še ni uresničila svojih želja, kar bo poskušala narediti drugo leto, ko bo seveda na polno napadala na vsaki tekmi. Manjka ji še zmaga, danes je bila blizu, tudi sama verjame, da je sposobna. Cela ekipa funkcionira kot mora, danes je imela super smuči, odlično nastrelitev, zelo dobre taktične odločitve na progi, zadosti podpore, fantje so jo prišli spodbujati, cela ekipa je naredila dobro delo," je bil zadovoljen Velepec.

Mäkäräinenova ugnala Bergerjevo v boju za skupno zmago

Na zadnji tekmi sezone se je odvil tudi boj za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala. Finka Kaisa Mäkäräinen je ubranila pičlo prednost pred Norvežanko Toro Berger, ki je s slabšim streljanjem izgubila boj za skupno zmago, ter po letu 2011 drugič osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Razlika med vodilnima tekmovalkama v iztekajoči se sezoni je pred zadnjo tekmo znašala le deset točk. Finka je zadnjo tekmo končala na sedmem mestu s štirimi nepokritimi tarčami (+ 25,4). Prva izzivalka Bergerjeva pa je bila 14. z zgrešenimi petimi tarčami.

Na tekmi je nastopila še ena Slovenka Andreja Mali, ki je bila strelsko precej neučinkovita ter je s sedmimi zgrešenimi tarčami tekmo končala na 30. mestu (+ 5:40,6).