Čestitke za jubilejne desete stopničke v sezoni na tekmah svetovnega pokala. Kako ste doživeli dramatično tekmo, v kateri je med zmagovalcem Freundom in vami na tretjem mestu le 1,8 točke razlike, torej en meter?

Povsem sem zadovoljen s tretjim mestom. Zame osebno zelo zanimiva tekma, razlike so bile resnično majhne. Veter je pihal kar močno v zadnjico, malo je spreminjal smer, a še vedno so ga merilci ujeli in pretvorili v številke. Ko sem v čakanju na tiskovno konferenco gledal pribitek za veter, sem ga imel za več kot 31 točk. Slabše razmere je imel le še Avstrijec Gregor Schlierenzauer na petem mestu z višjim pribitkom dobrih 33 točk.

Torej je za vami dan po vašem okusu v Planici.

Vedno je lepo tekmovati doma in nastop kronati s stopničkami.

Bratska naveza 21-letni Peter na tretjem in 18-letni Cene Prevc na 16. mestu je iz Planice odnesla 75 točk.

Ni še konec. Imamo še dve tekmi.

Vaša odlika je, da ste najboljši v težkih razmerah, zlasti ko piha veter v hrbet. Ali so bile tokrat razmere že preveč ekstremne?

Če si v formi in skočiš dobro, ni pomembno, iz katere smeri in kako močno piha veter. V slabih vetrovnih razmerah si za vsako napako le še bolj kaznovan, medtem ko jo v boljših razmerah lahko še malo kompenziraš. Da sem dober v zahtevnih razmerah, je predvsem posledica desetih let kakovostnega treninga.

Če primerjava vaše tri skoke, ste imeli najboljši dosežek v poskusni seriji, v prvi četrtega, v finalu pa drugega.

Po tehnični plati je bil najboljši skok v prvi seriji. V finalu sem hotel še malo več, a se znova ni izšlo. Skoki so bili na dokaj visoki ravni, hitro se zavem, kje delam napake. Tudi to je pomembno, da spoznavam, v katerih segmentih imam še rezerve.

Poljak Kamil Stoch si je s četrtim mestom pred koncem zagotovil veliki kristalni globus, vi pa ste v skupnem seštevku z drugega zdrsnili na tretje mesto.

Čestitke Kamilu Stochu.

Kako gledate na boj s Freundom za drugo mesto v skupnem seštevku, potem ko pred nedeljskim finalom zaostajate 11 točk?

Zanima me le naslednja tekma, torej ekipna preizkušnja.

Na današnji ekipni tekmi bo dejansko nastopila prva postava kranjskega Triglava Cene Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec in Peter Prevc.

(Smeh.) Tako kot vedno bo tudi tokratna ekipna tekma zgodba zase z osmimi skoki. Sodniki jih bodo ocenili, računalnik bo naredil še izračun dolžine poleta in vetrno izravnavo.