Mater sto mater, se mi je posvetilo, pa natančno tako je govoril general Blagoje Adžić – da bo z vsemi sredstvi, letali in kemikalijam, če bo treba, treskal po Sloveniji, da bi ubranil integriteto države in obvaroval Srbe pred zločinskim načrtom njihovega iztrebljanja! Tedaj sem vprašal očeta, že upokojenega častnika letalstva JLA, ali je mogoče, da visoko izobražen častnik tako hladno grozi s pobijanjem civilistov. »Sin moj,« mi je dejal oče, »si ti videl Adžićevo glavo? Kvadratna je. In vsi tam v generalštabu imajo kvadratne glave, ostre poteze obraza, da bi se lahko na njih porezal, in zato so vsi morilci.« Ne boste verjeli, kvadratno glavo ima tudi Dmitrij Peskov. Torej?

Ponos, da mi je kljub skromnemu matematičnemu znanju uspelo povezati geometrijo z morilsko agresivnostjo, pa mi je skalila ugotovitev, da imamo tudi v Sloveniji kar nekaj Rusov, še sam jih poznam. Sami krasni ljudje. Ampak kaj če tisti kvadratoglavci v Kremlju ugotovijo, da slovenski Rusi tukaj nimajo ne šol, ne časopisov, ne televizijskega sporeda, skratka so jim teptane človekove pravice in so na robu izginotja? Na TV-zaslonih se bo prikazal Dmitrij Peskov in hladno napovedal, da bo Rusija svoje ljudstvo branila z vsemi sredstvi tudi v Sloveniji. Da nam bodo zaprli plin, je še najmanj, kar se nam lahko zgodi. Štala bo, ko bo nad Igom letel suhoj z veliko bombo, ki, ko pade, naredi veliko gobo, in ko bo na portoroškem letališču iz trebuhov transporterjev antonov začela gomazeti kolona tankov, posadke pa bodo v ruščini v izolski gostilno Ribič naročale vodko. Zato najprej lepo prosim ljube nam naše Ruse, naj pazijo nase, naj previdno prečkajo cesto, si ne lomijo nog na smučanju in se redno cepijo proti gripi, kajti takoj bo za njihove nezgode in tegobe kriva Slovenija. Ljube državljane Slovenije pa prosim, da so do svojih ruskih sosedov karseda prijazni in naj jih vedno nagovorijo z »zdravstvujte in kak paživajete«. Vsak dan naj državna delegacija položi svež šopek pred spomenik umrlim ruskim ujetnikom na Vršiču, na televiziji pa je treba zamenjati oddajo Mostovi – hidak z Rosija, maja krasavica (Rusija, moja lepotica). Da bi se naši ruski sodržavljani počutili kot doma, naj Jankoviću ne bo težko preimenovati Kongresni trg v Krasnaja ploščad in zamenjati tisto brezvezno sidro s kakšnim prikupnim Leninovim kipom vsaj v naravni velikosti.

Vsak po svoje lahko naredi veliko, da bi oni v Kremlju mogoče dojeli, da Slovenija vendarle ni Krim in da je tukajšnjim Rusom morda celo bolje kot v Moskvi. Taborniki naj pomagajo starejšim ruskim občanom varno čez cesto, sosedje naj ruski družini pomladansko prekopljejo vrt, zaključne šolske predstave pa ne smejo miniti brez vsaj nekaj baletnih prizorov iz Labodjega jezera. Boršču je treba dati primerno mesto v šolski prehrani. Če pa z naše zastave še umaknemo tisti heraldično sporni grb, bo prav takšna kot ruska in vam zagotavljam, da bomo namesto z rdečearmejci preplavljeni z zastonj kaviarjem naravnost iz Kaspijskega jezera. Kvadratoglavi Peskov pa nas bo vsem dajal za zgled.