»Prevajalci brez meja« (oziroma v izvirniku Translators without border – TWB) v osnovi z brezplačnimi prevodi različnih besedil poskušajo zagotoviti dostop do znanja širšemu krogu ljudi. Ključ do rešitve največjih težav na svetu (lakoto, naravne nesreče, izobraževanje) je velikokrat ravno v dostopu do informacij, kako se težav lotiti. In če oseba, ki podatke potrebuje, do njih ne more priti v maternem jeziku, morda ne bo imela potrebnega orodja, da težavo reši.

»Znanje je moč«

»Znanje je moč. Rešuje življenja, ljudem pomaga iz oklepa revščine, zagotavlja boljše zdravje in prehranjevanje, ustvarja in ohranja gospodarstva,« so prepričani v organizaciji TWB. Menijo, da je dostop do podatkov in informacij izjemno pomemben ter da jezikovne ovire včasih stanejo tudi življenje.

»Prevajalci brez meja« so oblikovali skupnost, v kateri nevladne in humanitarne organizacije ljudem zagotavljajo razumevanje najpomembnejših informacij, ki jih nudijo. Tako so na primer po uničujočem tajfunu na Filipinih prostovoljci iz različnih jezikov prevajali tako zapise na twitterju kot tudi na facebooku.

Organizacija je sicer v Keniji leta 2012 ustanovila še izobraževalno prevajalsko središče, v katerem usposabljajo prostovoljne prevajalce, saj jih v tujini za določene jezike včasih primanjkuje. Tako je bolj smiselno usposobiti lokalnega prebivalca kot iskati prostovoljca, ki bo tekoče obvladal oba od zahtevanih jezikov. Za enoletno usposabljanje enega prevajalca, opremo in internetno povezavo potrebujejo približno tisoč ameriških dolarjev. Ravno zaradi podobnih stroškov v organizaciji zbirajo prispevke.

S kolesarjenjem do sredstev za pomoč

Donacije pa ponekod zbirajo na malo drugačen način. Trije Poljaki bodo tako na primer prekolesarili 2300 kilometrov dolgo pot prek Poljske, Litve, Latvije, Estonije, Finske in Švedske (več o njihovi poti si lahko preberete tukaj), na poti se jim bo tu in tam pridružil še kakšen dobrodelnež. Trenutno kolesarji zbirajo sredstva s prošnjo za prispevke v višini 5 ameriških dolarjev za vsak kilometer, ki ga prevozijo.