Usoda je hotela, da so večer s simpatičnim 38 – letnim Fincem, ki ima v Helsinkih restavracijo Chef & Sommelier, najavili še v času, ko je bil cenjen zgolj med dobrimi poznavalci tako imenovane moderne skandinavske kuhinje, dva dni pred nastopom pa mu je francoski kulinarični in turistični vodič Michelin podelil eno zvezdico. Laukonen je tako rekoč med potovanjem v Slovenijo postal eden šestih finskih kuharjev s tem priznanjem. Ampak, bojda najzanimivejši med njimi. V gostilni Na gradu sta se finskemu kuharju pridružila še Ana Roš kuharica iz Hiše Franko, ki je Finca tudi gostila in Bine Volčič, največji slovenski TV kuhar, velik Laukonenov oboževalec, ki se je nekaj tednov v njegovi kuhinji tudi izobraževal. Vsi so za to priložnost pripravili posebne, malce nenavadne jedi, ki jih je težko podrobno popisati.

Laukonen je kolerabi dodal pistacijo in tolminski sir. Volčič je povezal regrat in hobotnico. Roševa je ponudila goveji jezik in dagnje. Rižota iz pastinaka je bila delo Laukonena, Roševa je ponudila posebne torteline s skušo paradižnikom in peteršiljem. Še eno predjed žlikrofove iz ržene in konopljine moke s krompirjem in čemažem je imel Volčič. Glavno jed posebej pripravljen rožnat file teletine je ponudil Laukonen. Sladici sta bili dve: Ana Roš je naredila pečen radič s sladoledom corn flakesa in banano. Laukonen pa se je postavil s posebnim topinamburjevim sladoledom. Vina za to priložnost je pripravil Primož Štajer. Šlo naj bi za naravna vina, z malo ali celo brez žvepla, kot je omenil. Po vrsti proseko Casa Belfi, štajerski savinjon Muster, savinjon Sancere Quarterons, Philippe Viret iz Južne doline Rhone je dodal rdeči cuvee za glavno jed, pri sladicah pa je pomagalo sladko peneče vino garganega Davideja Spillareja iz Veneta.

Samo za občutek, če vas pot kdaj zanese v Helsinke. Pri Laukonenu imajo le nekaj več kot dvajset sedežev, rezervacija, je zdaj, ko ima zvezdico, ne samo obvezna, ampak nujna. Sasu Laukonen je pristaš popolne sledljivosti in največje kakovosti hrane, zato je njegov meni s tremi jedmi za 44 evrov med najcenejšimi, ne samo v pregovorno dragi Skandinaviji, ampak kar na splošno na tem nivoju. Vinsko karto ima majhno, obvladljivo, ampak pravi, da zelo kakovostno. Privržen je naravnim vinom, od Slovencev pa lahko ponudi vina družine Čotar s Krasa.