Špilak je s to novo uvrstitvijo niz uvrstitev med deseterico na največjih enotedenskih etapnih dirk WorldToura povečal na devet. Prav na uvodni evropski spomladanski dirki, ki ima v kolesarskih krogih izjemen ugled, je v zadnjih sezonah nanizal šesto (2013), četrto (2012), 13. (2011) in dvanajsto mesto na debiju 2008. Letošnji dosežek ima za Špilaka še posebno težo, saj trasa ni imela zaključnega cilja na klanec in po dolgih letih niti posamične vožnje na čas, kar so njegove najmočnejše prvine. V sprinterskih zaključkih manjših skupin si Prekmurec ne more izboriti nagradnih odbitnih sekund. Prav na tem je temeljila taktika letošnje dirke.

Vse je Špilak poskušal nadomestiti z borbenostjo. Tudi zadnji dan. Na petem zaključnem prelazu Col d'Eze, v sicer kratki 125 kilometrov dolgi etapi 15 kilometrov pred Nico, je še zadnjič poskusil z begom v duetu s Frankom Schleckom (Trek). Ujeli so ju kilometer pred ciljem. Ob tem so tekmeci morali združiti moči, da so strli Prekmurca. Francoski ekipi Ag2r, ki je branila rumeno majico Kolumbijca in na vsak način želela po 23 letih zmagovalca v dresu francoske ekipe, so priskočili na pomoč še španska ekipa Movistar in italijanska Lampre. »Razočaran sem, saj je bil obetaven poskus. Potreboval bi le nekaj sreče. Vedel sem, da moram napadati vse dni. Kakor koli, osmo mesto je lepa uvrstitev. Upam, da mi bodo izkušnje koristile na naslednjih dirkah in da bo tudi nekaj več sreče,« je dejal Simon Špilak.

Pakt proti Prekmurcu je imel nekaj uroka. Svetovni prvak Rui Costa v italijanskem dresu je bil udeležen v padcu, ki se mu je Špilak komaj izognil. Portugalec je drugo mesto ubranil le zaradi pravila UCI, ki udeležencem padca v zadnjih treh kilometrih prizna čas zmagovalca. Francoski prvak Arthur Vichot (FDJ) je z etapno zmago po zaslugi odbitnih sekund prehitel Španca Joseja Rojasa in osvojil tretje mesto.

Če bi na 72. izvedbi dirke razglasili tudi najbolj borbenega kolesarja na dirki, bi brez dvoma imela le enega junaka – Simona Špilaka. Že v petek, na prvi bolj razgibani etapi, je bil vsaj trikrat v zelo aktivnem begu. Sam ali z zelo močnimi tekmeci, kot je Vincenzo Nibali, zmagovalec lanskega Gira, ki se mu ni uspelo zriniti med deseterico. Vse poskuse Prekmurca so izničili. Borbenost je celo plačal z 11 sekundami zaostanka za zmagovalcem Betancurjem. Na srečo teh enajst sekund v končni razvrstitvi pomeni le razliko do petega mesta, kjer je končal nekdanji zmagovalec dirke Po Sloveniji Jacob Fuglsang (Astana), ne pa do zmagovalnega odra.