»Stalno razmišljamo o novih prijemih, ki naj bi oživili dogajanje v pustem Bovcu. Stacionarnih gostov zdaj, ko je kaninsko smučišče zaprto, nimamo. Tisti, ki živimo od turizma v zgornjem Posočju, ne moremo čakati samo na poletno sezono. V naši družbi smo zato prišli na idejo prostega smučanja s prevozom smučarjev s helikopterjem (heli-ski). Tovrstno smučanje je v svetu v vzponu in zakaj ne bi tega izkoristili tudi pri nas,« je povedal Goran Kavs, direktor podjetja Soča Rafting, kjer so se aktivni smučarski ponudbi na Kaninu s šolo smučanja in posojanjem opreme zapisali pred več kot desetimi leti.

Flycomov Eurocopter (AS 350 B2) je s petimi smučarji poletel s ploščadi A-postaje in dosegel višino 2350 metrov nad nekdanjo postajo Sedlo na Kaninu v šestih minutah, za vrnitev v dolino pa je potreboval trikrat manj časa. »Na predstavitvenem smučanju smo se s Sedla odpeljali skozi Krnico do višine 1100 metrov nad B-postajo krožne kabinske žičnice. Od tam smo smučarje odpeljali v dolino s terenskim. Načrtujemo organizirano smučanje, prav tako pa se bodo ljubitelji vijuganja v neokrnjeni naravi lahko smučali po svojih poteh,« dodaja Goran Kavs, ki zelo pogreša kaninsko žičnico in upa, da jim jo bo uspelo še kdaj zavrteti. »Kanin je prepoznavna destinacija in ne smemo uničiti vsega tega, kar smo gradili desetletja. Že zdaj je napravljena velika škoda bovškemu in tudi slovenskemu turizmu,« še dodaja.

Seveda pa je heli-ski primeren le za izkušene smučarje. »Pri smučanju smo premagali okoli 1200 višinskih metrov in doživeli tri vrste snega. Najprej je bil zmrznjen in nevaren za zdrs, nato smo uživali v nekoliko mehkejšem, na koncu pa je bilo bolj južno. Pri takšnem smučanju je treba upoštevati pravila, ki veljajo za smučanje v visokogorju,« je bil navdušen Jani Klavora iz Nove Gorice, sicer tudi učitelj smučanja in raftarski vodnik.

Ponudba smučanja s helikopterjem na Kaninu bo v teh dneh na voljo ljubiteljem tovrstnega rekreacijskega uživanja. Zanj bo treba odšteti od 100 do 150 evrov.