Dirka je postregla z zanimivim razpletom že od starta naprej, ko sta se kot prva z izletom s steze poslovila Japonec Kamui Kobajaši s Caterhamom in Brazilec Felipe Massa z Williamsom. Nato so pri nekaterih ostalih začeli odpovedovati motorji. V letošnji sezoni gre v formuli 1 kar za nekaj novosti tako v tehniki kot tudi v pravilih, največja med njimi je prav gotovo zmanjšanje prostornine motorjev na zgolj 1,6 litra, katerim so dodali turbinske polnilnike.

A "downsizing" je danes kmalu pokazal svoje zobe, zaradi tehničnih težav je po dveh krogih v bokse zavil Hamilton. "Umiri, umiri vožnjo, varčevati moramo z motorjem," so bila prva navodila iz boksov Britanca, ki je dirko sicer začel s pole positiona, a se je na startu mimo njega izstrelil današnji zmagovalec. Že nekaj trenutkov zatem so Hamiltona poklicali, da parkira v garaži. Podobna usoda je doletela tudi Vettla, ki je vse od starta tožil, da dirkalnik nima dovolj moči, po treh krogih pa je tudi on predčasno parkiral. Od 22 dirkačev jih je dirko danes končalo 14.

V ospredju je medtem Rosberg vozil svojo dirko, varčeval z gorivom, kjer je bilo potrebno in boj za ostala mesta prepustil ozadju. Ob zmagi, četrti v karieri, je povedal: "Danes sem res dobro startal, odvozil res neverjetno dirko. Zahvalil bi se vsem v ekipi, ki so pripravili odličen avto. Verjamem, da je imel Daniel danes nekaj več podpore gledalcev kot jaz, a zahvala tudi občinstvu, tukaj je zmeraj fantastična kulisa. Start je bil danes res dober, zahvaliti se moram Mercedesu za odlično delo, naš trud je poplačan."

Ricciardo diskvalificiran, Maggnussen drugi, Button tretji

Avstralski voznik formule 1 Daniel Ricciardo je ostal brez današnjega drugega mesta, ki ga je osvojil na uvodni dirki svetovnega prvenstva v Melbournu. Član ekipe Red Bull je na VN Avstralije porabil preveč goriva, po novih pravilih je namreč za dirko dovoljen pretok le 100 kilogramov goriva na uro, je sporočila Mednarodna avtomobilistična zveza.

Ricciardo je za Red Bull nastopil prvič.

Prvo mesto si je pridirkal Nemec Nico Rosberg, drugi je po diskvalifikaciji Ricciarda Danec Kevin Magnussen z McLarnom, ki je prav tako nastopil prvič v formuli 1, na tretji stopnički je zdaj Britanec Jenson Button, drugi voznik McLarna.

Prvič je na oder za zmagovalce stopil Magnussen. "Težko je verjeti, da sem tukaj. Avto je deloval veliko bolje kot na testiranjih, še ga izboljšujemo. Imel sem vse, kar sem potreboval, nikoli še nisem dirkal na dirki formule 1, zelo malo testiral in že stopil na zmagovalni oder," pa je po tretjem mestu dejal Magnussen. Njegov oče Jan Magnussen je v današnji noči osvojil osmo mesto na dirki 12 ur Sebringa. Tudi sam je nekoč nastopal v formuli 1, a nikoli ni stopil na stopničke.

Hamilton in Vettel razočarana

Razočarana bosta Melbourne zapustila Vettel in Hamilton. "Bil je dolg vikend in tudi sezona bo še dolga. Ne bomo žalovali za to dirko, se bomo pa iz nje nekaj naučili," je dejal Britanec. "Imamo polovičen uspeh, čestitke Danielu. Sam sem imel danes težave z dirkalnikom, mislim, da niso delovali vsi valji kot bi morali. Če ni moči, je težko dirkati. A glavo gor, sezona je še dolga, tudi ostali niso povsem brez težav," pa je dejal Vettel.

Naslednjo dirko formule 1 bo 30. marca gostila Malezija.