SRC ima za seboj leta velikih preizkušenj. Podjetje se je po prestrukturiranju, v katerem so tudi odpuščali in bili primorani v zniževanje plač, zdaj stabiliziralo in se po štirih letih vnovič uvrstilo med finaliste Zlate niti v kategoriji velika podjetja. Za direktorja Miha Žerka je bilo to eno najlepših presenečenj.

Kako so sprejeli vest, da so spet med finalisti Zlate niti? »Zame je bila naša uvrstitev med finaliste najprijetnejše presenečenje letošnjega leta. Nazadnje smo bili v finale uvrščeni pred štirimi leti. V tem času smo morali odpustiti skoraj 40 odstotkov zaposlenih, podjetje smo prestrukturirali, prisiljeni smo bili tudi v znižanje plač. Za nami so torej ukrepi, ki zmanjšujejo zadovoljstvo zaposlenih.« Prav zato se jim zdi kontinuirano sodelovanje v Dnevnikovem izboru najboljših zaposlovalcev izjemnega pomena.

»Pomembno se nam zdi iz več razlogov. Prvi je ta, da si želimo ogledalo nastaviti tudi oziroma še posebej takrat, kadar sprejemamo neželene ukrepe, ki po pričakovanjih pri zaposlenih ne bodo dobro sprejeti. Drugi razlog je ta, da imamo na tak način zagotovljeno kontinuirano merjenje zadovoljstva naših zaposlenih, čeprav ga čez leto merimo še na več različnih načinov. Tretji pa je ta, da je Zlata nit projekt, pri katerem enostavno želimo biti zraven zaradi njegove narave.« V podjetju, ki se tokrat v finalu Zlate niti 2013 postavlja ob bok Adrie Mobila, Droge Kolinske, Lekarne Ljubljana, McDoland'sa Slovenija, Simobila in Steklarne Hrastnik, si želijo, da se odnos z zaposlenimi ves čas spreminja in nadgrajuje v smeri čim boljšega sodelovanja, pri čemer se trudijo v največji možni meri sprejemati predloge zaposlenih, za kar so v podjetju uvedli kar nekaj platform.

In kako Žerko razmišlja o karizmi vodje ter pomenu jasne vizije in ciljev? »Karizmatični vodje so za podjetje zelo pomembni, saj znajo s svojo karizmo pritegniti in angažirati veliko število ljudi k skupnemu cilju. Zelo pomembno je, da ima vodja jasne cilje in vizijo, saj bo le tako lahko fokusirano angažiral svoje notranje potenciale in svojo ekipo.

Svoj pečat na spremembe v družbi pa želi SRC puščati z vrsto raznolikih družbeno odgovornih akcij, ki jih izvajajo na več področjih, v katere pa se vključujejo ne le prek finančnih investicij, ampak tudi z aktivnim sodelovanjem zaposlenih. »Podpiramo izobraževalne in akademske programe, predvsem pa učinkovito uporabo informacijskih tehnologij v izobraževalne namene. Sodelujemo s številnimi znanstvenimi in raziskovalnimi organizacijami. Smo sponzor športa in športnikov, povezanih z naravo in ekstremno zahtevnostjo. Poudarjamo intervencijski program medicine ter promocijo preventive oziroma zdravega življenja. Podpiramo izobraževalno iniciativo, ki promovira zaščito našega okolja in pravilno uporabo naravnih virov. Smo tudi člani Slovenskega društva Združenih narodov za trajnostni razvoj. Pridružili smo se tudi človekoljubnim pobudam, krvodajalski akciji in botrstvu otrokom iz socialno ogroženih skupin, kjer po svojih močeh sodelujemo vsi zaposleni. Naši srčni Eko gverilci pa se s številnimi projekti trudijo varovati in izboljšati okolje, v katerem delujemo.jpš