Poleg dejstva, da smo nekoč živeli v skupni državi in ima nemalo Slovencev svojo nepremičnino v sosednji deželi, po desetletje in več počitniške prikolice v njihovih kampih, ponudbi novih pridobitev, ki so med turisti vedno bolj zaželene, na primer idiličnih kmečkih hiš nekaj kilometrov stran od morja in vrveža, je pomembna – in to zelo, promocija turistične ponudbe. Zato je Hrvaška turistična skupnost (HTS) v slovenski metropoli odprla svoje predstavništvo že pred 13 leti. In ves ta čas ga vodi Goran Blažić, sicer doma iz Blažićev pri Crikvenici.

Kolikšen obisk slovenskih gostov pričakujete letos, zlasti v osrednji poletni turistični sezoni?

To leto smo začeli odlično, organizatorji potovanj so že zaznali veliko večje zanimanje za počitnice na Hrvaškem v primerjavi z lanskim začetkom leta. Torej sem optimist – pričakujem spet odlično sezono in zna se zgoditi, da bomo imeli od 3 do 5 odstotkov več vaših gostov.

Hrvaška turistična skupnost, prav tako vi, si že nekaj let prizadevate, da bi več Slovencev obiskalo notranjost vaše dežele. Denimo varaždinsko in zagorsko-krapinsko območje, ki nam je geografsko in drugače precej blizu, pa terme in naravne parke. Ste v minulem letu zaznali povečan obisk naših gostov v vse bolj razvijajočem se notranjem delu Hrvaške?

Turistična ponudba v notranjosti naše dežele je vsak dan boljša, privlačnejša in pestrejša. HTZ pospešeno promovira ta del naše dežele, tudi osebno si želim, da bi se več vaših gostov odločalo za številčnejši obisk teh raznolikih krajev in lepe narave ter prijaznih in gostoljubnih domačinov. Tamkajšnji turistični delavci si zaslužijo vso pohvalo, saj prisluhnejo našim pobudam in jih uresničujejo v praksi.

V minulem letu ste gostili 12,5 milijona turistov, kar je za dobrih 6 odstotkov več kot leto prej in dobrih 71 milijonov njihovih nočitev. Kje vidite uspeh številk?

Naša turistična ponudba je v zadnjih nekaj letih zelo dvignila svojo kakovost, tako od namestitvenih objektov, storitev do infrastrukture. Velik napredek smo naredili na področju kulinarike, vinske kulture, aktivnih počitnic, wellness programov. Za velik del Evrope smo destinacija z najbližjim toplim morjem, lepo razgibano obalo in s kar 1200 otoki. In kar je zelo pomembno – primernimi cenami. Res pa je, da na trgih, ki spadata med osrednje za nas, torej Nemčiji in Avstriji, ni bilo prave gospodarske krize. Hrvaški turizem dela kontinuirano intenzivno kampanjo na številnih evropskih in čezoceanskih trgih in ocenjujem, da je to eden glavnih razlogov za porast turističnih prihodov.

Tujim turistom je vse bolj priljubljeno splitsko-dalmatinsko območje, čeprav po obisku še vedno vodi Istra? Katere destinacije so najbolj priljubljene slovenskim turistom?

To je zelo odvisno od letnega časa, je pa ob destinacijah, ki ste jih omenila, slovenskim gostom zelo zanimiv Kvarner s svojimi otoki Krkom, Cresom, Lošinjem, Rabom, Pagom in znanih turističnih ciljih, kot so Opatija, Reka, Crikvenica, Baška, Njivice… V zadnjem času je zelo popularna tudi naša prestolnica, ki jo obiskuje vse več Slovencev ter Medžimurje, Zagorje, Slavonija. In spet kot nekoč nacionalni parki Plitvice, Kornati, Paklenica, severni Velebit, Brioni in Mlet. V Zagrebu vaši gosti uživajo tudi v pestrem nočnem življenju, že v začetku prihodnjega meseca jih pričakujemo v našem glavnem mestu na festivalu hrane in vina.

Dejstvo je, da slovenski gosti prispevajo precejšen delež k vašemu turističnemu prihodku, ki se je lani povzpel na 7 milijard evrov! A v restavracijah in hotelih še vedno skoraj ne najdemo jedilnikov, napisanih v slovenščini. Prav tako ne na turističnih ciljih prospektov in katalogov. Ali se vam ne zdi to narobe in malce ignorantsko do slovenskih gostov, ki vendarle ustvarijo kar 10 odstotkov nočitev v vaši deželi?

Ni govora o kakršnem koli ignoriranju slovenskih gostov, narobe, vaši gosti so pri nas zelo cenjeni in spoštovani, saj so tudi odlični potrošniki. Morda je majhen problem v tem, da pri nas slovenske goste še vedno jemljejo za domače, ki v veliki večini razumejo hrvaški jezik. Moram pa poudariti, da v našem predstavništvu v Ljubljani imamo vse promocijske kataloge v slovenščini. Vem, da imajo nekateri gostinci jedilnike v slovenskem jeziku, verjetno pa bi jih vendarle moralo imeti več.

Kakšni se vam zdijo slovenski gosti, s katerimi tujimi jih lahko primerjate, če sploh? So zelo zahtevni?

Ja, so zelo zahtevni, za svoje plačilo pričakujejo in zahtevajo ustrezno kakovost, kar je pravzaprav normalno v svetu. A je to pomembno, ker takšni, kot so, prispevajo k boljši turistični ponudbi in storitvam v našem turizmu.

Kako se pripravljate na navtike, med katerimi bo verjetno spet veliko slovenskih, ki bodo jadrali in križarili med jadranskimi otoki?

Velika večina marin na Hrvaškem vseskozi dviga kakovost svojih storitev tako v zadovoljstvo navtikov kot zaradi njihove varnosti. Navtika ima zelo pomembno mesto v razvoju hrvaškega turizma s ciljem, da privabimo še več navtikov, kajpak tudi iz Slovenije.

V Ljubljani ste direktor hrvaškega predstavništva že 13 let, saj ste že na pol Slovenec? Zagotovo imate zasluge za uspešen obisk slovenskih gostov Hrvaške, s čim jih je mogoče najhitreje privabiti v lepo vašo?

Vsa ta leta se zelo dobro počutim v Sloveniji, nikoli nisem imel kakšnih problemov zaradi nacionalnosti, a sem še vedno cel Hrvat (smeh). Ne pripisujem si posebnih zaslug za tolikšen prihod slovenskih gostov na Hrvaško, sem pa zadovoljen, da sem ves ta čas opravljal tako lepo delo, kot je promovirati svojo deželo. Prav tako veliko svojim prijateljem na Hrvaškem priporočam obisk Slovenije, da odkrijejo njene lepote in moram vam priznati, da so vsi navdušeni nad vašo deželo. To je dober pokazatelj za Slovensko turistično organizacijo, da bi se vam več promocije vaše dežele na Hrvaškem zagotovo obrestovalo.

Po duši ste zaprisežen turistični delavec, a kaj boste počeli, ko boste zapustili Ljubljano in se vrnili v rojstni kraj?

Lovil bom ribe, vzgajal oljke in posadil fige.

Ste zagreti kolesar, ali ste že prekolesarili Slovenijo?

Še vedno sem kolesar amater, moje ture so krajše – v okolici Ljubljane.

Kje boste preživeli poletni dopust?

Med Crikvenico in Krkom.

Med sodelavci ste priljubljen šef, slovite kot pošten, dinamičen, vztrajen, slikovit in neustrašen pred novimi izzivi?

Po kitajskem horoskopu sem tiger, če to kaj pomeni (smeh).