Tamkajšnji turistični delavci se predobro zavedajo, da želi sodobni gost poleg peščenih plaž, čistega morja, bogatega rastlinja in dobre kulinarike več – želi zgodbe. »Zato iskreno upamo in si želimo, da nas bo letos obiskalo še več slovenskih turistov kot lani,« je dejala Marijana Biondić, direktorica Turistične skupnosti Crikvenica, na predstavitvi njihove turistične ponudbe v Ljubljani. In koliko so imeli lani naših gostov? Skoraj 25.000 in dobrih 115.000 nočitev.

Tako med tujimi turisti naši gosti na omenjeni rivieri zasedajo peto mesto, sicer pa v vsem Kvarnerju drugo, kjer ustvarijo kar 1,8 milijona nočitev. Kljub temu da se je Hrvaška s svojo letošnjo turistično ponudbo solidno predstavila na sicer edinem turističnem sejmu v Sloveniji, sejmu Alpe-Adria v Ljubljani, posamezne turistične skupnosti ugotavljajo, da to ni dovolj (ne nazadnje ta sejem obišče zadnja leta le po 14.000 obiskovalcev). Zato posebej pripravijo predstavitve v prostorih Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani pod vodstvom Gorana Blažića, kot so to oni dan storile poleg Marijane Biondić še Iris Bruketa iz Vinodolskega in Ivona Tatalović iz Novega Vinodolskega.

»V Crikvenici, Dramlju, Jadranovem, Selcah in drugih večjih in manjših krajih na omenjeni rivieri bodo kulturne, zabavne in športne prireditve, tudi tiste z dolgoletno tradicijo, obogatene z novimi vsebinami. Najbolj veselo bo seveda v osrednji poletni sezoni na ribiških zabavah in v Crikvenici ter Dramlju na klapskih večerih moških in ženskih klap iz vse Hrvaške. Vemo, da so Slovenci veliki ljubitelji klapskega petja, kar je dokazala tudi polna dvorana Hala Tivoli na koncertu naših priljubljenih klap, in pri nas bodo tovrstni večeri to poletje še bogatejši z nastopajočimi,« napoveduje Marijana Biondić. Prva večja zgodba bo zacvetela že sredi prihodnjega meseca (med 16. in 19. aprilom) v središču Crikvenice z 11. festivalom cvetja. Še isti mesec bo v Crikvenici zadišalo po fritaji s šparglji, prireditev je namenjena vsem gurmanom in ljubiteljem ene najbolj zdravih rastlin – divjih špargljev. Vmes se bo sladkalo tudi v Selcah na dogodku velikonočnih kolačev, med prvomajskimi prazniki se bo v Crikvenici nazdravljalo na festivalu znamenite žlahtine (pijejo jo celo kongresniki v Washingtonu) in izbranih vin Vinodola, v Novem Vinodolskem bodo odprli kolesarsko sezono… »Več kot tisoč razlogov je, da nas ponovno obiščejo nam zelo dragi slovenski gosti, eden med njimi je tudi ta, da se med sprehodi ob obali nasmejejo večnemu prerekanju galebov,« dodaja Marijana Biondić. du