To tradicionalno pojedino so začeli pripravljati v leta 1905 odprtem hotelu, zgrajenem v secesijskem slogu po načrtih češkega arhitekta Josipa Vancaša, že daljnega leta 1908. Slanikova pojedina je postala kmalu tradicionalna z nekaj prekinitvami v času prve in druge svetovne vojne in ena najbolj priljubljenih kulinaričnih prireditev v Ljubljani.

Razstava, prava paša za oči, s pokušino, neizmernim užitkom za številne gurmane, je bila prej postavljena v starem restavracijskem delu hotela Union, od leta 2006 pa je v prenovljenem delu bivšega kina Union (steklena dvorana in bela dvorana). Že samo ime pove, da so na Slanikovi pojedini razstavljene jedi narejene iz rib, rakov, glavonožcev, školjk... Ob pripravah jedi so tudi letos sodelovali kuharski mojstri, ki so se v svojem poklicu uveljavili tako doma kot tudi v tujini. Dan po pustnem torku so bile tako tudi letos razstavljene kulinarične mojstrovine.

Že 89 let kuharski mojstri v Grand hotelu Union pripravljajo razstavo in pokušino postnih dobrot, vedno na pepelnično sredo, dan po pustnem torku. Na 89. Slanikovi pojedini, ki je bila letos 5. marca, so bile razstavljene vrhunske kulinarične mojstrovine iz rib in drugih morskih dobrot, ledene in maslene skulpture, v živo pa je potekala priprava sušija, morske rižote in brodeta. V zgolj petih urah se je zvrstilo skoraj 2000 obiskovalcev!

Obenem je potekalo v okviru Slanikove pojedine že sedmo kulinarično tekmovanje – pomerilo se je 36 kuharjev in slaščičarjev s pomočniki iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške ter Avstrije. Strokovna komisija je pod vodstvom chefa Tomaža Vozlja najboljšim podelila priznanja z medaljami.vav