Neureuther je bil po prvi vožnji z minimalnim zaostankom petih stotink drugi, v finalu pa mu je uspel zelo dober nastop in prepričljivo je prevzel vodstvo. Matt na velik izziv ni našel odgovora, saj je pri vseh vmesnih časih zaostajal za Nemcem, v zadnjih vratih pa je celo napravil napako in odstopil. Neureuther je z zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem slalomskem seštevku, kjer je prehitel Avstrijca Marcela Hirscherja. Slednji je bil danes peti, kar pa mu je zadostovalo, da je prevzel prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, pred Norvežanom Akslom Lundom Svindalom ima le 4 točke prednosti, kar je napoved, da se na zaključku sezone v Lenzerheideju obeta hud boj za kristalne globuse.

Nemčija je morala kar 24 let čakati na novega zmagovalca vitranškega slaloma. Neureuther, ki bo 26. marca dopolnil 30 let, je prvi Nemec z zmago na tekmah za pokal Vitranc po letu 1990, ko je prav tako na slalomu slavil Armin Bittner, s katerim si deli tudi nemški rekord po številu slalomskih zmag v svetovnem pokalu. Oba jih imata po sedem.

Grenko slovo Valenčiča

Velike načrte je imel na svojem zadnjem slalomu v Podkorenu in hkrati zadnji tekmi kariere tudi Mitja Valenčič, a se je od domače publike poslovil z odstopom. V ciljni areni poligona v Podkorenu so se mu navijači, ljubitelji smučanja, sotekmovalci in člani trenerskega štaba, ki so se v Kranjski Gori zbrali v sončnem in toplem vremenu, kljub odstopu poklonili z aplavzom. Na tribunah je bilo videti plakate z napisi Mitja, hvala ti za vse lepe trenutke. Šestintridesetletni slalomski veteran, ki se namerava v prihodnosti kot trener najmlajših še naprej poklicno ukvarjati s smučanjem, je novinarjem v ciljni areni priznal, da gre za zelo čustvene trenutke in da ob izkazani podpori ter zahvali ni ostal hladen. Gre za pretehtano odločitev, ki je zorela dalj časa. Kljub temu, da je sam v tej sezoni zbral več točk kot vsi preostali člani moške reprezentance skupaj, odločitve o tekmovalnem slovesu ne namerava spreminjati.

Nič bolje pa ni šlo niti ostalim Slovencem, saj se nobenemu ni uspelo uvrstiti v finale. Matic Skube je na prvi progi dosegel 42. čas (+3,40), Žan Grošelj je bil 53. (4,87), Aljaž Dvornik 54. (+5,54), Miha Kürner 55. (+5,70), Žan Kranjec pa je odstopil. Že drugo leto zapored torej na obeh tekmah za pokal Vitranc Slovencev ni bilo med dobitniki točk; medtem ko je drugič prišlo do slovenske vitranške slalomske luknje, pa vse od leta 2008 v veleslalomih v Podkorenu ni bilo slovenskega finalista.

Prav rezultatska slovenska vrzel je največji madež na sicer brezhibno izpeljanem tekmovanju v Podkorenu, ki si ga je v dveh dneh ogledalo več kot 13.000 ljudi. Toplo in sončno vreme je v soboto privabilo v Kranjsko Goro 6000 smučarskih navdušencev, današnje tekmovalno slovo slalomskega veterana Mitje Valenčiča pa je ob prav tako sončnem in toplem spomladanskem vremenu v cilji areni poligona v Podkorenu spremljalo približno 7000 ljudi.