Na zmagovalne stopničke sta se ob Fenningerjevi prebili še Nemka Viktoria Rebensburg z zaostankom 61 stotink sekunde, še sedem stotink več pa je na tretjem mestu zaostala Švedinja Jessica Lindell-Vikarby.

Prvo vožnjo je Mazejeva končala zelo dobro, za četrtkovo zmagovalko Fenningerjevo pa je imela ulovljiv zaostanek manj kot pol sekunde. Med njima je bila še Francozinja Anemone Marmottan. Lavtarjeva, na četrtkovi tekmi je bila 34. in je dobre pol sekunde zaostala za finalom, pa je danes že ob "polčasu" zasedla 23. mesto in imela zanesljivo uvrstitev v finale.

Finale pa se nato ni odvil po željah dveh od treh najboljših iz prve vožnje. Mazejeva je že v zgornjem delu naredila manjšo napako, nato še eno in še pred merjenjem vmesnega časa končala nastop, nato pa je tudi francoska smučarka odstopila pred ciljem. S tem je vrata do uspeha na široko odprla Fenningerjevi, Avstrijka pa je še enkrat pokazala zbrano vožnjo brez večjih napak in povečala naskok pred tekmicami iz prve vožnje.

Fenningerjeva prevzela skupno vodstvo

Fenningerjeva je z 200 točkami - skupno ima v karieri sedem zmag, šest v veleslalomu - v dveh dneh v Aareju tudi prevzela skupno vodstvo v pokalu. Zdaj ima 1151 točk, Nemka Maria Höfl-Riesch, danes je končala na desetem mestu, pa je zdaj druga s 1144. Poškodovana Tina Weirather iz Liechtensteina je z 943 tretja, Mazejeva je ostala pri 859 točkah na četrtem mestu.

Avstrijka pa se je s popolnim švedskim izkupičkom zelo resno vmešala še v boj za mali kristalni globus, v veleslalomskem seštevku ima zdaj 418 točk, pred njo pa je le Lindell-Vikarbyjeva s 432. Mazejeva je v tej konkurenci na desetem mestu s 184 točkami.

Prireditelji so imeli na drugem veleslalomu v 24 urah nekaj težav. Start prve vožnje so prestavili za 15 minut ter ga tudi fizično prestavili nekaj sto metrov nižje. Kot je povedal trener Lavtarjeve Denis Šteharnik, pa je nižje izhodišče prišlo prav slovenski smučarki, saj po bolezni še ni povsem nared. Za Lavtarjevo je bil današnji izid tretji skok med dobitnice točk v sezoni, po 29. mestu v Söldnu in 24. v St. Moritzu, vselej v veleslalomu. Svoje 23. izhodišče pa je na koncu še precej popravila, saj se je prebila deset mest višje in imela osmi čas druge vožnje. Za zmagovalko je na koncu zaostala 2,54 sekunde.

V soboto še slalom

"Zelo sem vesela tega rezultata, vesela sem, da sem v drugi vožnji napadla in nisem le branila tistega, kar sem naredila v prvi. V drugo sem smučala tako, kot znam, moram pa reči, da mi je všeč tudi teren tukaj v Aareju. Uživala sem, uspelo mi je sestaviti celo vožnjo, ne le po delih. Zadnje čase se mi je dogajalo, da mi je uspela ali prva ali druga, zato sem res zelo vesela," je 13. mesto pospremila Lavtarjeva.

"Zelo smo zadovoljni z današnjim dnem. To je bilo povsem drugače kot včeraj. Dekleta potrebujejo več časa, da se prilagodijo na ta sneg in svetlobo. Danes je bila slika boljša, Katarino bi res pohvalil, veseli me, da je dokazala tudi sebi, da zmore, in predvsem, da je napadla v drugi vožnji, kar je edini pravi pristop," pa je slovenski delež v Aareju ocenil trener Denis Šteharnik. Za drugi nastop pa nista bili dovolj hitri Tina Robnik in Ilka Štuhec s 36. in 46. dosežkom prve vožnje.

Smučarke v Aareju v soboto čaka še slalomski nastop, zadnja tekma pred finalom v Lenzerheideju, prva vožnja bo ob 10.30, druga pa ob 13.30.