Pri tem pridobivajo vse večji ugled toplotne črpalke, katerih učinkovitost se je v zadnjem času močno povečala, lepši pa je tudi njihov videz. Pred odločitvijo za nakup toplotne črpalke se še vedno pojavlja kopica vprašanj. Nanje odgovarjajo strokovnjaki podjetja Termo-tehnika, ki je razvilo novo prepoznavno blagovno znamko Kronoterm. Na nekaj vprašanj so odgovorili že v prejšnjih številkah naše priloge, tokrat nadaljujejo z novimi.

Ali je potreben hranilnik ogrevalne vode?

Hranilnik ogrevalne vode je kot nekakšen frekvenčni regulator v elektrotehniki. Preprečuje namreč preštevilne vklope kompresorja, ki bi lahko precej zmanjšali njegovo življenjsko dobo. Navadno so dovoljeni trije do štirje vklopi kompresorja na uro.

V času ko kompresor (toplotna črpalka) ne deluje, ogrevalni sistem jemlje toploto iz hranilnika, ki tako rabi kot kompenzator večjih ali manjših potreb po toploti, pri toplotnih črpalkah zrak-voda pa skrbi tudi za hitro in učinkovito odtaljevanje uparjalnika.

Potrebna velikost hranilnika je približno 10 odstotkov najmanjšega pretoka ogrevalne vode, ki je zahtevan za posamezen model toplotne črpalke. To pomeni, da je potrebna prostornina hranilnika v stanovanjskih hišah med 100 in 300 litri. V praksi pa velja, da so hranilniki pri talnem ogrevanju lahko do 40 odstotkov manjši kot pri radiatorskem ogrevanju. Pri talnem ogrevanju hranilnik tudi ni nujno potreben, če je celoten sistem brez termostatskih zapornih elementov in je količina vode v sistemu večja od zapisane meje. Slednje velja samo za toplotne črpalke zemlja-voda in voda-voda. Pri toplotnih črpalkah zrak-voda je hranilnik obvezen in ga predpiše proizvajalec toplotne črpalke, prav tako pa tudi pri tako imenovanih inverterskih klima toplotnih črpalkah ( tega priporočila sicer mnogi ponudniki ne upoštevajo).

Če toplotne črpalke povezujemo s solarnimi sistemi ali z ogrevanjem na biomaso, je treba hranilnik dimenzionirati glede na njihove zahteve. Prostornina hranilnikov takrat navadno presega od 800 litrov.

Kako velik grelnik sanitarne vode potrebujemo?

Prostornina grelnika sanitarne vode je najbolj odvisna od dnevne porabe – računa se približno 50 litrov na osebo. Treba je upoštevati tudi največjo trenutno porabo vode. Če imamo kad s prostornino 500 litrov, torej potrebujemo grelnik vode, ki omogoča najmanj njeno enkratno polnjenje. Največkrat prevlada tretja zahteva, po kateri mora imeti toplotni prenosnik v njem površino vsaj 0,23 kvadratnega metra na vsak kilovat grelne moči toplotne črpalke.

To v praksi pomeni, da moramo za 12-kilovatno toplotno črpalko za ogrevanje izbrati grelnik vode s površino izmenjevalca vsaj 2,8 kvadratnega metra, čemur navadno ustreza najmanj 300-litrski grelnik vode. Ta zahteva velja tudi za inverterske klima toplotne črpalke, ki sicer lahko zmanjšajo ogrevalno moč, ker pa potem predolgo segrevajo vodo, jim je v pomoč navadno dodan električni grelnik.

Toplotna črpalka prednostno segreva sanitarno vodo, zato moramo vso toplotno moč prenesti nanjo prek toplotnega prenosnika v grelniku vode. Če je ta premajhen, sanitarne vode ne bo mogoče segreti do na primer 50 stopinj Celzija.

Kakšna je kakovost vgrajenih komponent?

V kakovostne toplotne črpalke so danes vgrajene samo komponente uveljavljenih evropskih proizvajalcev (kompresorji Scroll Coppeland, izmenjevalniki Alfa Laval, Swep, ventilatorji Ziehl Abeg, Ebm Papst, ekspanzijski ventili Honywell, črpalke Grundfoss, Willo, Imp  …).

Kakšna sta tehnična podpora in svetovanje?

Če je možno, se oglasite v podjetju ali zahtevajte, naj vas obiščejo in vam svetujejo oni. Pripravite si vprašanja in kaj hitro boste ugotovili, ali vam znajo kakovostno svetovati ali pa zgolj po občutku navajajo nekatere podatke.

Kakšna je garancija in kdo jo daje?

Najmanjša garancija mora biti dve leti, pomembno pa je tudi, kdo jo daje. Samo blagovna znamka še ne pomeni, da bo garancijo tudi mogoče uveljavljati, saj to navadno daje uvoznik ali ponudnik. Če to ni podjetje z dolgoletnim delovanjem, so lahko že jutri težave.

Kakšen je servis in kako je z nadomestnimi deli?

Vsaka naprava lahko odpove in če ni zagotovljen ustrezno usposobljen in hitro odziven servis, ki ima na zalogi vse rezervne dele, potem lahko zelo hitro ostanemo »na mrzlem«. Če imate možnost, obiščite podjetje ter si oglejte njegovo proizvodnjo, skladišče, organizacijo  … Kaj hitro vam bo jasno, kaj lahko od pričakujete.

Kako usposobljen je monter?

Samo kakovostna toplotna črpalka še ni zadovoljiva garancija, da bo celoten ogrevalni sistem tudi učinkovito deloval. Preverite reference monterja. Naj vam pove naslove strank, pri katerih je delal, in pojdite jih povprašat. Preverite, ali se redno izobražuje pri ponudniku toplotnih črpalk (če ta organizira izobraževanja). Preverite tudi, ali je sploh registriran za to dejavnost!

Kakšne so reference ponudnika?

Povprašajte, koliko toplotnih črpalk izdela ali vgradi na leto. Naj vam navede naslov, na katerem je toplotna črpalka že dalj časa vgrajena, če je možno, pa si jo pojdite ogledat. Preverite, koliko toplotnih črpalk je vgradil v večjih objektih, kjer so zahteve še višje. Naj vam a pokaže kakšno sliko in opis takšnega sistema.

Kakšna je boniteta ponudnika ali proizvajalca?

Če imate dostop do teh podatkov, potem jih vsekakor preverite. Ali pa zahtevajte pri ponudniku, da vam odpre in pokaže lastno bonitetno oceno. S tem sta namreč lahko povezana tudi dajanje garancije in zmožnost servisiranja. Kaj hitro lahko ob okvari ostanete sami in s telefonom, ki bo zvonil v prazno.

(šn)