Potem ko je Tina Maze v Crans Montani pokazala, da ni izgubila sle po zmagah in uvrstitvah na zmagovalni oder, se je odpravila novim izzivom naproti. V ponedeljek in torek je trenirala v Montani, nato pa se odpravila v Zürich, od koder je sledil polet v Aare. Na Švedskem bosta danes (prvi tek ob 13.30, drugi ob 16.30, nadomestili bodo odpadlo tekmo iz Kranjske Gore) in jutri veleslaloma, pojutrišnjem pa slalom za svetovni pokal, zadnje tekme pred finalom v Lenzerhedieju.

Črnjanka je v nedeljo do tretjega mesta na zahtevnem smuku prišla tako, kot morda ne zna nobena druga smučarka: s preudarnim smučanjem in brez nepotrebnega tveganja, ki bi lahko vodilo v odstop. Ker je bila proga pri višjih startnih številkah nekoliko hitrejša, je izgubila eno mesto, a se zato ni sekirala. Bila je nasmejana. Kadar je takšna, se je tekmice lahko bojijo. In morda se tudi resnično jo. Maria Höfl - Riesch po tistem, ko je zasedla deveto mesto, ni delovala ravno pogumno. Ni bila razpoložena za dajanje izjav, kar je pri njej redkost. Nekateri pravijo, da se pod pritiskom ne znajde najbolj. In v naslednjih dnevih se ji ga obeta veliko. Tina Maze in Anna Fenninger sta namreč v naletu. Nemka ima resda lepo prednost (157 pred Fenningerjevo in 294 pred Mazejevo), toda na zadnjih sedmih tekmah so možni prav vsi scenariji s katero koli od omenjenih smučark na vrhu. Medtem ima nekoliko manj možnosti Lara Gut. Ne le zaradi zaostanka, ampak tudi zato, ker si je v nedeljo poškodovala koleno, a naj bi bila danes že na startu.

Kadar je Tina Maze v formi, kakršno je pokazala od smukaške predstave v Sočiju naprej, se je tekmice lahko upravičeno bojijo. V takšni podobi jo je zelo težko premagati. »Tekmice se tega zavedajo in tudi jaz se. Vemo, koliko je ura. Kolikor sem zapravila, sem zapravila na začetku sezone. Zdaj ničesar več ne morem izgubiti. Svoj letošnji cilj sem dosegla, kajti olimpijski kolajni sta vrhunec,« se glasi borbena napoved iz ust najboljše slovenske športnice, ki velikega kristalnega globusa ne namerava zlahka izpustiti iz rok. »Resda se na prvi pogled zdi branjenje zmage v skupnem seštevku misija nemogoče. A je mogoče. Pod pogojem, da bom vseskozi spredaj. Osredotočala se bom le na vsako naslednjo tekmo. Bomo videli, kaj bo to prineslo,« je dodala, medtem ko se je trener Mauro Pini smehljal. Njegove ustnice so razkrivale pridušeno zadovoljstvo. Nad trenutnim položajem se ne pritožuje, kajti napadati iz ozadja je lahko lažje kot braniti prvo mesto. V tem pogledu je Mazejeva v drugačnem položaju, kot je bila na začetku sezone, ko je skušala ostati na vrhu po neponovljivem minulem letu. Ko je v Sočiju napadala zlato kolajno, je bila že v drugačnem položaju. V podobnem, kot je v sklepnem delu tekem za svetovni pokal, le da je zdaj lahko še bolj sproščena. Svoje je dosegla, lahko pa zbirko lovorik še bolj obogati. Če ji morda ne uspe zmagati v skupnem seštevku, se ne bo branila niti srebne ali bronaste kolajne ter še kakšne zmage. Za zdaj jih je zbrala 23. »Maria Höfl-Riesch je zagotovo pod pritiskom. Predvsem s strani Anne Fenninger. Mi stojimo zadaj in imamo oči na široko odprte. Brez pritiska,« je dejal Pini.

Razpored tekem je ugoden za Mazejevo. Danes in jutri bo namreč smučala v veleslalomu, disciplini, v kateri naj bi bila močnejša od vseh kandidatk za skupno zmago, še posebno od Höfl-Riescheve, ki ji gre najslabše ravno v veleslalomu. Ob dveh vrhunskih uvrstitvah bi Črnjanka lahko vnesla nekaj panike med tekmice.

V Aareju je Tina Maze že zmagala, na najvišji stopnički je stala leta 2009, na zadnjih dveh preizkušnjah (slalom in veleslalom) pa je bila tretja. »Proga v Aareju je v redu, dobro jo poznam. Ni pretežka, ampak prava za napadati. Občutek imam dober, smučam dobro. Še veliko tekem je pred mano in mislim, da lahko na njih pokažem dobre predstave,« pred novimi zahtevnimi preizkušnjami pravi šampionka iz Črne na Koroškem, ki je v Crans Montani tako kot Andrea Massi dobila prav posebno darilo. Polde Flisar, ki na tekmah za svetovni pokal skrbi, da so njune želje uslišane, jima je podaril majici s podobama obeh: Tini s fotografijo Andrea in Andreu s fotografijo Tine.