Potem ko rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) niti po ponedeljkovi opozorilni stavki niso dobili zagotovil poslovodstva in ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, da bodo prejeli v celoti izplačane januarske plače in odpravnine ter premije za pre- oziroma samozaposlitev 135 že razrešenih rudarjev, ne odstopajo od svoje namere, da bodo stvari vzeli v svoje roke in se bodo v ponedeljek zaprli v jamo. Hkrati se je nova, čeprav ravno tako pričakovana bitka za delovna mesta začela v Termoelektrarni Trbovlje (TET), ki jo Holding slovenske elektrarne (HSE) do sredine avgusta pošilja v hladno rezervo.

HSE ne zanima, ali bodo v TET lahko izplačali plače

Franc Blaznek, direktor TET, je pojasnil, da je HSE takšno odločitev najavil zaradi tržnih razmer, na ponovno obratovanje pa računajo po 15. avgustu, in še to le do 1. decembra. Jasno je, da bo TET ob aktualnih cenah električne energije in skrčenem obsegu obratovanja posloval z izgubo in se soočil z likvidnostnimi težavami. Zaposleni v TET se bojijo, da bodo ostali že brez marčevskih plač, pravi Aleš Žagar, predsednik njihovega sindikata, vendar Blaznek pojasnjuje, da izplačilo plač za zdaj še ni ogroženo. Bodo pa morali v poslovnem načrtu za leto 2014, ki ga bodo sprejeli predvidoma prihodnji teden, vključiti tudi ukrepe za uravnavanje likvidnosti. Zaposlenim bodo začasno odredili čakanje na delo doma, za izplačilo plač v prihodnjih mesecih pa bodo morali najti dogovor s HSE ali pa se kratkoročno zadolžiti. Glede na to, da so v holdingu prepričani, da kadrovska politika TET in izplačilo plač ni njihova skrb, se bo vodstvo TET očitno moralo obrniti po pomoč k bankam, čeprav Blaznek vztraja, da je TET del skupine HSE, zato morajo tudi z njimi najti skupni jezik. Blaznek je zagotovil, da bodo plače najprej znižali vodilnim, šele nato bodo finančni ukrepi doleteli delavce.

Četudi bo TET preživel hladno rezervo in jeseni znova začel obratovati, ni jasno, kaj se bo z njim dogajalo po 1. decembru. Prodaja ruskemu poslovnežu Olegu Burlakovu je obstala na mrtvi točki in je v HSE zaradi pogajanj ne želijo komentirati, Blaznek pa poudarja, da se bo država po več kot dveletni ceremoniji okoli prodaje vendarle morala odločiti, kaj bo z zasavskim energetskim objektom. »Če bo to plan B in likvidacija, morajo to jasno povedati, da se poslovodstvo lahko na to tudi ustrezno pripravi,« je realen Blaznek, ki z zanimanjem pričakuje tudi rezultate dela delovne skupine za prestrukturiranje zasavske energetike. To je lani sestavil minister Omerzel in naj bi svoje delo na mizo položila v ponedeljek.

Grožnje o socialni bombi vse bliže realnosti

Če država za zasavsko energetiko v kratkem ne bo sprejela konkretnih odločitev in ukrepov, bo gospodarsko že tako šibko regijo doletelo tisto, na kar že dolgo opozarjajo – skokovita rast brezposelnosti in socialna bomba. V TET je namreč zaposlenih 174 ljudi, na delovanje termoelektrarne je vezanih še okoli 450 delovnih mest, če k temu prištejemo še 270 rudarjev iz RTH, to za Zasavje pomeni 900 izgubljenih delovnih mest samo na področju energetike.

Zanje se je zavzel tudi krovni Sindikat delavcev energetike Slovenije, ki bo po besedah predsednika Branka Sevčnikarja do 14. marca poskušal najti skupno besedo s predsednico vlade Alenko Bratušek, ministrom Omerzelom in Slovensko odškodninsko družbo. »Ne bomo več pristajali na populistične izjave, in če do 14. marca ne bo konkretnih ukrepov in rešitev, bomo stvari vzeli v svoje roke in posegli po drugih metodah sindikalne aktivnosti, ki jih obvladamo,« je napovedal Sevčnikar, ki o konkretnih stavkovnih načrtih še ni želel govoriti, je pa namignil, da je v energetiki zaposlenih 10.000 ljudi.