Napake pa je našla odvetniška družba Čeferin, ki zastopa starše in je v zvezi z odvzemom opozorila na cel kup nepravilnosti. Skoraj vsem so v pritožbenem postopku na pristojnem ministrstvu pritrdili in tako ugodili pritožbi ter 27. februarja dejansko končali odvzem otrok, ki se je zgodil 10. decembra. Otroci so bivali pri različnih rejniških družinah, a država jih je po odvzemu vrnila v družinsko okolje.

Napak kar mrgoli

Čeprav se je javnost različno opredeljevala do res izjemnega posega v družino Šavli, je pri vsem skupaj seveda odločilna podlaga za postopek odvzema in njegov potek. Pri obeh so starši našli pomanjkljivosti in napake. Tako je zdaj ugotovljeno, da je Center za socialno delo Škofja Loka velik del razlogov za odvzem opredelil napačno, v samem postopku ugotavljanja razlogov za odvzem pa storil kopico napak, ki so zdaj odpravljene.

Javnosti že znani razlogi za odvzem naj bi bili v zanemarjanju otrok, telesnem kaznovanju, pretirani verski vzgoji in pravilom ter načinu življenja, ki iz tega izhaja, in tako naprej. Manj znano je bilo, da je družinska zdravnica ocenila, da mati ne kaže bolezenskih znakov glede njene verske gorečnosti, psihiatrinja pa je v postopku opozorila na blodnje staršev z versko vsebino, kjer pa osebnost ostane ohranjena. Na podlagi izpovedi najstarejših otrok (13 in 12 let) svojima skrbnikoma in drugih ugotovitev je center nato sprejel odločitev o odvzemu. Postopek je potekal brez vednosti staršev, ki so jim bile (tako ocenjujejo v pritožbi) kršene številne pravice, in to v veliki meri potrjuje tudi uspešna pritožba. Ocena centra o nujnosti postopka je bila napačna, niso pa ugotovili niti posledic prekinitve medsebojne navezanosti na otroke. Za povrh se na centru niso veliko ukvarjali z dokazi, ki so bili v prid temu, da se odvzem ne bi zgodil. Kajti izkazalo se je, da starši skrbijo za zdravje svojih otrok, da jim dajejo čustveno podporo, duševno zdravje matere pa ni bilo dokazano v taki obliki, da bi bila to skupaj z drugimi ugotovitvami podlaga za odvzem. Tudi religiozna zloraba otrok ter šolanje na domu sta bila kot razloga za odvzem slabo utemeljena in še bi lahko naštevali.

Odgovor iz Škofje Loke

Center za socialno delo v Škofji Loki se je včeraj odzval na za njih presenetljivo in nepričakovano odločitev ministrstva. Po besedah direktorice Ivane Košir Erman razmišljajo o ustreznih pravnih sredstvih za zaščito svojega dela: »Vse naše odločitve in postopki so bili v korist otrok. To je temeljno vodilo, zato zavračamo nekatere obrazložitve naših postopkov, ki jih navaja ministrstvo. Ne varuh človekovih pravic ne inšpekcija nista našla napak, a odločitev drugostopenjskega organa je dokončna, otroci bodo v nekaj dneh doma. Sama in moje sodelavke s polno odgovornostjo stojimo za vsem storjenim do zdaj. Poudarila pa bi, da se otroci zdaj ne vračajo v enake razmere, ker so starši storili nekaj pomembnih korakov: sprejemajo družinsko terapijo, strokovno pomoč. To je dobra sprememba,«je prepričana direktorica, ki poudarja, da je bil odziv otrok po odvzemu dober in večjih težav v novih okoljih ni bilo. Pritožbeni organ ministrstva od CSD Škofja Loka v tem času ni terjal kakšnih novih bistvenih izjav in dokazov, zato odločno oporekajo razlogu za uspeh pritožbe, ki temelji na nepravilnem ugotavljanju dejanskega stanja.

»Ne vem, ali so vsi odločevalci v tem postopku sledili interesu otrok,« je dodala direktorica, ki ne beži od odgovornosti in stoji za svojimi sodelavkami, ki jih ceni zaradi znanja in profesionalnosti. Spomnimo se, da je v podobnem primeru socialna inšpekcija odpravila odločitev centra v Radovljici o odvzemu dveh otrok, direktorica tega centra pa je potem odstopila. Tokrat je breme odgovornosti prevzelo ministrstvo samo, država pa je s svojimi različnimi odločitvami sama sebi prisolila klofuto.