Po njihovem predlogu bi turista morda za začetek popeljali na panoramsko vožnjo skozi Zreče, da vidi kulturno dediščino občine, naravo in obenem simbole kovaštva (Forma viva), ga morda še odpeljali na pokušino »kovaškega piva« v hotel Pod Roglo. Potem bi se skupaj odpravili na Skomarje, na turistično kmetijo Arbajter, kjer bi poskusili njihov domači narezek in nato seveda še na Roglo, sodobno klimatsko turistično središče, ki ponuja res pestro paleto aktivnosti tako v zimskem, kot tudi v poletnem času.

Da bi se domov vrnili z najboljšimi vtisi, obiskovalcem Zreč priporočajo, da si za oddih vzamejo čim več časa, najmanj štiri dni, saj imajo vsak dan kaj početi in doživeti. V teh dneh lahko obiščejo muzejske zbirke, poskusijo odlično kulinariko, katero od športnih in adrenalinskih aktivnosti in se podajo spoznavat naravo po učnih in pohodnih poteh ali se sprostijo v termalnih bazenih in wellness središčih.

Znamenitosti, ki jih nujno velja obiskati v Zrečah

Mednje zagotovo sodijo skomarska hiša in Vodovnikova zbirka z delavnico domačih obrti na Skomarju, čez 200 let stara Ošlakova kovačija z edinstveno razstavo kovaškega orodja in izdelkov ter kladivom na vodni pogon, imenovanim repač, Muzej ozkotirne železniške proge Poljčane–Slovenske Konjice v Zrečah in Kovačija Šrekl-Zajc, ki je nastala z združitvijo dveh kovaških delavnic in prikazuje kovanje z mehom na vroč zrak v Dobrovljah. Obiskati je potrebno še Muzej 100 frankolovskih žrtev – Frankolovski zločin v Grabnu pri Stranicah, kjer so se poklonili 100 talcem, ki so jih usmrtili ob koncu 2. svetovne vojne. Izjemno bogata je tudi sakralna dediščina (na območju občine je namreč kar deset cerkva). Seveda nikakor ne moremo mimo nosilca razvoja turizma v Zrečah – Terme Zreče, številnih turističnih in izletniških kmetij, hotelov, apartmajev…

Med naravnimi znamenitostmi velja na prvem mestu omeniti Roglo in seveda Lovrenška jezera, pohorski biser, ki ga zreški obiskovalci najraje obiščejo, čeprav je to ena večjih znamenitosti celotnega Pohorja. Do jezer se lahko obiskovalci Rogle sprehodijo po označeni pohodniški poti. Celotno območje pa se nahaja znotraj zaščitenega območja Natura 2000.

Tipične dobrote občine

Gostom vsekakor priporočajo pohorski lonec, ki je značilen za območje in v katerem najdete tipične sestavine s Pohorja. Tukaj so še domače gobove juhe z ajdovimi žganci, jelenove dobrote in domače koline, ki jih gostinski ponudniki zelo radi postrežejo. Poznani so tudi po domačem borovničevem zavitku in odličnem kruhu iz krušne peči. Vse te tradicionalne jedi se trudijo ohranjati pod blagovno znamko Okusi Rogle, kjer pridelovalce in ponudnike spodbujajo, da pri pripravi uporabljajo pridelke in izdelke z zreškega območja in še posebej iz ekološke pridelave. V sklopu te blagovne znamke so v letošnjem letu podelili kar 91 certifikatov za pridelke, izdelke, pijače, jedi, kulinarične prireditve in tudi rokodelske izdelke tistim, ki so dosegali zastavljene kriterije in v ocenjevanju s tem prepričali strokovno komisijo.

Kulinarika bo poleg pohodništva, kolesarstva in na splošno aktivnega preživljanja prostega časa, doživetij z ohranjanjem kulturne in naravne dediščine ter ponudbo okrog Zreškega jezera, ki jo želijo obogatiti, tudi glavni adut zreškega turizma v prihodnjih letih. th