Medtem ko banke in ostali upniki vlagajo izvršbe in zahtevajo vračilo posojil, stečajna upravitelja Lipa Radomlje in družbe Zlati Klas 1 pa sta ga zaradi oškodovanja upnikov celo kazensko ovadila, velenjski poslovnež Tomaž Ročnik nepremičninske posle nadaljuje prek svojih podjetij na Balkanu. Prek njih je v zadnjih letih kupil številna zemljišča v Srbiji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, denar za nakupe pa so mu v veliki meri zagotovila njegova slovenska inženirska podjetja, ki so tik pred stečajem.

Toda dobršen del teh podjetij je Ročnik v zadnjih letih že prenesel v svojo neposredno last, zdaj pa prek njih snuje nove večmilijonske nepremičninske posle. V prihodnjih tednih naj bi tako njegova beograjska inženirska družba Toming Consulting začela graditi pet milijonov evrov vredno trgovsko središče v srbskem Čačku, čeprav ima že skoraj leto dni blokirane vse transakcijske račune in več dolgov kot premoženja. Kako bo potemtakem sploh financiral gradnjo, Ročnik ni želel konkretneje pojasniti. Povedal je zgolj, da pri tem projektu sodeluje s tujim partnerjem.

Prek beograjskega Toming Consultinga je Ročnik v zadnjih letih sicer kupil za sedem do deset milijonov evrov zemljišč v Beogradu, Čačku, Kraguljevcu in Novem Sadu, te nakupe pa financiral prek istoimenske slovenske družbe. Del teh nepremičnin je Ročnik po neuradnih informacijah lani že prodal oziroma prenesel na druga svoja podjetja, vendar podrobnosti za zdaj še niso znane.

Pred upniki je Ročnik rešil tudi nekatere svoje preostale nepremičninske družbe. Od visoko zadolženega slovenskega Toming Consultinga, njegove osrednje inženirske družbe, je namreč po neznani ceni že sredi leta 2012 kupil njeno uspešno sarajevsko hčerinsko družbo. Čeprav je imela ta kar okoli 4,5 milijona evrov kapitala, je Ročnik po neuradnih informacijah za njo plačal vsega okoli 1000 evrov. Teh informacij nam ni uspelo preveriti, saj Ročnik posla ni želel komentirati. »Od nakupa je minilo že dolgo časa,« je bil kratek. Kot je še dodal, je sarajevska družba v zadnjem času prodala več stanovanj in s kupnino odplačala vsa posojila Nove Ljubljanske banke.

Podobno se je konec lanskega leta zgodilo tudi s hrvaškim Toming Inženiringom, ki ima v lasti nekaj manjših zemljišč na hrvaški obali. Po podatkih iz hrvaškega sodnega registra sta namreč njegova lastnika namesto slovenskega Toming Consultinga po novem kar Ročnik in hrvaški državljan Denis Šikljan. Slednji nam je to tudi uradno potrdil, medtem ko Ročnik še vedno zatrjuje, da je lastnik hrvaške družbe Toming Consulting.

Kot smo razkrili, je Ročnik v zadnjem času intenzivno prenašal premoženje in nepremičnine na svoja zdrava podjetja in tako zunaj dosega upnikov. Večinski delež družbe Aviofun (lastnica Aerodroma Maribor) je tako v začetku lanskega leta prodal Damijanu Cehnerju, na družbo Framin pa prenesel večinski delež uspešne družbe za urejanje prostora PUP Velenje in nepremičninsko družbo Ježa. Še pred stečajem družbe Stavbar Gradnje mu je uspelo rešiti tudi podjetje SP Lendava, ki upravlja več kot 800 stanovanj v Lendavi in je zdaj v njegovi neposredni lasti.