V razprodani dvoranici sta si sin Mitja Lavrenčič na odru (z moderatorjem Gašperjem Čarmanom) in kleni oče Edvard (za prijatelje Edo) v ozadju, med publiko, zastavila pokazati tisto, kar je v letošnjem letu najboljšega ponudila njihova klet. Sutor je sicer žepna vipavska kmetija, ki zaradi svoje majhnosti omogoča, da vse naredijo sami - v družinskem krogu . "In to se pozna tudi na vinu," je prepričan vinar, ki je najprej ponudil sauvignon letnik 2011. Francoska sorta? No ja, mednarodna. Ampak na silo noče ven metati 25 let starih trt, zato, da bi dokazal svojo zavezanost k vipavskim sortam. Kakorkoli že, sauvignonu se vidi, da je bil letnik 2011 izredno topel, a vino ni prežgano, po nekaj minutah v kozarcu kaže vso svojo harmonijo in tudi tipičnost. Kljub visokim alkoholom pa tudi svežino. Tako pravijo strokovnjaki.

Naslednje vino je bila malvazija 2011, ki je splošno znano istrska sorta, a pri Sutorju se s tem ne obremenjujejo. Malvazijo poznajo vse sredozemske države od Grčije, do Portugalske in vse vmes. Konec koncev je tudi to, da ima Sutorjeva kmetija določene trte malvazije starejše od 50 let, dokaz, da v teh krajih sorta dobro uspeva. Kot smo omenili je bil letnik 2011 zelo sončen, ob začetku trgatve celo malce preveč, zato je v malvaziji kar 15 odstotkov alkohola. Po drugi strani pa malvazija ljubi sonce, zato je obdržala svežino.

Chardonnay 2011 je bil o tretje vino in po mnenju večine prisotnih vino, s katerim je v svojih začetkih, pred dvajsetimi leti Sutor presenetil vse, tudi tuje kritike. In še vedno gre za veliko vino in moderator ter naš najboljši somellier Gašper Čarman ga postavlja ob bok Bricu Marjanu Simčiču in (malce presenetljivo) štajerskemu Sanctumu. "Eleganten in svež, a zelo koncentriran," je prepričan vinar, ki ne more mimo visokega alkohola. 14,5 odstotka. "Zaradi močnega sonca," ugotavlja Lavrenčič. Za primerjavo so dali na mizo enega najboljših - chardonnay 2000. Izjemno vino, ki uspe le vsakih nekaj let. Mimogrede na kmetiji polnijo le štiri različna vina, ob malvaziji, sauvignonu in chardonnayu tudi Sutor red.

Iz Vipavske doline so za to priložnost pripeljali Sutor red 2010 in magnum (dvojno steklenico) istega imena iz leta 2008. Gre za merlot, ki mu dodajo kapljico ali dve kaberneta. Za finale, v katerem je potrebno povedati, da na kmetiji Sutor vsako leto napolnijo maksimalno 20.000 steklenic, navadno pa celo manj, recimo 17.000. Imajo 4 hektare vinogradov, ki jih obdelujejo naravno, na vsaki trti pa imajo od 60 do največ 80 dekagramov grozdja.