Razvajeni ljubitelji smučarskih skokov so bili po nastopih slovenskih orlov na Finskem vsaj malce razočarani, saj so tako na ekipni kot tudi tekmi posameznikov ostali brez stopničk. Še posebno boleč je bil ekipni nastop – Slovenci so imeli do zadnjega skakalca drugo mesto tako rekoč v žepu, potem se je zgodilo nepričakovano, saj je napako storil ta trenutek najboljši slovenski skakalec Peter Prevc, pristal pri vsega 118,5 metra in sledil je zdrs na nehvaležno četrto mesto. Tudi na posamični tekmi dan kasneje naših ni bilo na stopničkah, za nameček pa se je zmage veselil Poljak Kamil Stoch (131 m, 134,5 m) in znova oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Varovanci trenerja Gorana Janusa so na ekipnih tekmah sezone zabeležili že dve zmagi, zato so bila pričakovanja znova visoka. Toda zgodilo se je nepričakovano. »Rad bi čestital fantom, saj se do zadnjega ni vedelo, kako se bo razpletlo. Res škoda, da je Peter v finalu naredil grobo napako. To pa je ravno tisto, kar te približa ali pa oddalji,« je dejal Goran Janus in se zavedal zamujene velike priložnosti. »Peter je bil v poskusni seriji zelo suveren. Nato pa je že v prvi seriji naredil manjšo napako, v finalu pa še večjo. A že jutri je nov dan in mi gremo mirno naprej.«

Tudi nov dan za Slovence ni bil zmagovalen, pa čeprav je Prevc po drugem skoku z desetega napredoval na šesto mesto (126 m, 130,5 m). To je hkrati pomenilo, da je v skupnem seštevku znova drugi in mu bo nekoliko lažje, saj bo znova v vlogi napadalca. »Tokrat nisem bil dovolj dober, da bi obdržal rumeno majico vodilnega. S svojimi nastopi sem zadovoljen, saj sem popravil vtis z ekipne tekme, ki sem jo hitro pozabil. Se pa že veselim jutrišnje tekme v Kuopiu, saj smo bili kar dolgo tu v Lahtiju,« je po tekmi razmišljal Peter Prevc. Da je v dobri formi, pa je na Finskem potrdil Nejc Dežman, sicer vodilni v celinskem pokalu, ki je s 15. mesta po prvi seriji napredoval na 11. (122,5 m, 126 m), velik skok po lestvici navzgor pa je uspel tudi Jerneju Damjanu, ki je z 28. napredoval na 17. mesto (19,5 m, 124 m), Jurij Tepeš je bil 20. (121 m, 121 m).

Poljak Stoch je letos še petič naredil korak na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu, po finalnem skoku, dolgem 134,5 metra, s katerim je izenačil rekord skakalnice, pa je povzročil skrbi vsem svojim navijačem, saj se je v doskočišču prijel za koleno. »Po doskoku sem začutil manjšo bolečino, zato sem se za nekaj časa usedel, nato pa ugotovil, da na srečo ni nič hujšega, tako da bom na preostalih tekmah lahko nastopil. Veselim se že naslednjih prizorišč Kuopia in Trondheima, saj tam vedno rad skačem. Kljub vodstvu v svetovnem pokalu ostajam sproščen in skušam predvsem v skokih uživati,« je bil zgovoren Kamil Stoch.

Do konca svetovnega pokala je le še pet tekem – finale bo med 21. in 23. marcem v Planici, v Harrachowu pa bo teden prej še svetovno prvenstvo v poletih – boj za veliki kristalni globus pa bo še zelo zanimiv. V dvoboj Stoch – Prevc pa se je zdaj vključil še Nemec Severin Freund, ki je na zadnjih treh poolimpijskih tekmah dvakrat slavil zmago in bil enkrat drugi. Poljak ima na svojem računu 1131 točk, Slovenec 1078 in Nemec 907, zmaga prinaša sto točk. Da je za našimi orli izjemna sezona, pa potrjujejo tudi uvrstitve trenutno poškodovanega Roberta Kranjca na skupno 10. mesto, Jernej Damjan je 14., Jurij Tepeš pa 15. šr