Pet olimpijk in nesojenega olimpijca Boštjana Klavžarja je glavni trener Marko Gracer odpeljal na 89. smučarske igre v Lahtiju, kot imenujejo tradicionalni niz tekmovanj v tekih, skokih in nordijski kombinaciji. Za slovenski tabor je spored ravno pravšnji. Najprej danes paradna disciplina (drsalni sprint) kot nalašč za olimpijsko junakinjo Vesno Fabjan, ter Katjo Višnar, Razingerjevo in Alenko Čebašek. Tudi Logatčan bo z rezultatom zagotovo poskušal dokazati, da je doma ostal neupravičeno. V nedeljo na deset kilometrov drsalno se bo za Soči poskušala oddolžiti Barbara Jezeršek, nastopili pa bosta verjetno še Čebaškova in Fabjanova.

Lahti bo še v polnem spominu na Soči, a za slovensko junakinjo ne povsem. Vzdevka kraljica se brani. »Nimam krone,« pravi Vesna Fabjan in ostaja na tleh. »Ta tekma zame ne bo nič posebnega. Tudi recept je enak kot v Sočiju. Zbrano in osredotočeno nase. Tako poskušam zdaj malo osvežiti noge, saj se mi zdi, da sem po prihodu iz Sočija trenirala trše, kot bi bilo dobro za svežino na tej tekmi. Druge me niti ne zanimajo. Vem, da se bo nekaj razočaranih poskušalo maščevati, prihajajo tudi nekatere močne, ki Sočija niso videle. Verjetno se bodo karte premešale, koliko, pa seveda ne vem,« trdi tekačica, po zaslugi katere je Slovenija med devetimi državami z dobitnicami in dobitniki kolajn.

Poljakinja Justyna Kowalczyk se je, edina, po zlati kolajni odpovedala nastopu v Lahtiju. Pravi, da si mora najprej zaceliti poškodbe, sicer pa je upanje na ponovitev osvojitve kristalnega globusa opustila verjetno že ob protestnem odhodu s Tour de Ski. Tako kot Fabjanova za Slovenijo sta bron iz Sočija prinesli tudi Francija in Nemčija z žensko štafeto. Najbolj udarna članica je Denise Herrmann, prva zasledovalka norveškega kvarteta (Johaugova, Jacobsenova, Bjoergenova, Wengova) v skupnem seštevku svetovnega pokala in tudi vodilna v razvrstitvi sprinta. Katja Višnar na sedmem mestu (156 točk) in Vesna Fabjan na 11. mestu (144 točk) imata prav na tej zaključni skandinavski turneji še visoke ambicije. Če je za Fabjanovo to zadnji drsalni sprint, pa bo za Katjo Višnar, ki z devetim mestom v sprintu in desetim v sprinterski štafeti z Alenko Čebašek prav gotovo ni bila povsem zadovoljna z bero v kompleksu Laura, le uvod v norveški del s klasičnim sprintom v Drammnu (5. marca) in zaključnim Tourom v Falunu. Tudi tam bo za najboljšo petdeseterico, ki se uvrsti na zaključek (Višnarjeva je trenutno 30.), ena od etap znova klasični sprint.

Tudi Alenka Čebašek, trenutno na 34. mestu v razvrstitvi sprinta, bi še kako potrebovala dober dosežek, da se prebije v kvoto rdeče skupine s plačanimi potovalnimi in bivalnimi stroški za tekme svetovnega pokala. Celo več pozornosti kot svetovnemu pokalu bo jutri namenjeno 90. izvedbi maratona Vasaloppet na Švedskem, z 90 kilometri najdaljši, najstarejši in s 15.800 tekači najmnožičnejši maratonski prireditvi na svetu. mm