Na dosedanjih 22 izvedbah pokalnega tekmovanja v zgodovini samostojne Slovenije je lovoriko osvojilo pet klubov, od katerih pa so trije že »pokojni«. To so Cimos (tri zmage v sezonah 2007/08, 2008/09 in 2010/11), Gold Club (ena v sezoni 2004/05) in Prule (ena v sezoni 2001/02), Celjani jih imajo kar šestnajst, Gorenje pa samo eno. V Golovcu bodo naslov pokalnega zmagovalca branili pivovarji, ki so v minuli sezoni v finalu v dvorani Tri lilije v Laškem povozili Velenjčane: v prvem polčasu so vodili že z 18:9, na koncu pa zmagali z 28:24.

Uvodni polfinalni dvoboj na tekmovanju, ki ga celjski klub organizira že tretjič zapored (predlani v Podčetrtku, lani v Laškem) in skupno desetič, bosta odigrala Trimo in Sviš. Trebanjci, ki bodo na sklepnem turnirju pokala nastopili prvič po letu 2008, so bili v rednem delu lige peti s 24 točkami, ekipa iz Ivančne Gorice zadnja z osmimi. Favorit je Trimo, ki je v prvenstvu dobil obe medsebojni tekmi (24:18 v Trebnjem, 29:23 prejšnjo soboto v Ivančni Gorici), še nikoli pa ni igral v finalu pokala. Sviš si je že drugič zapored priigral nastop med pokalno četverico: v minuli sezoni je na sklepnem turnirju, ki je bil 2. in 3. marca v Laškem, v polfinalu izgubil z Gorenjem (24:37), za tretje mesto s Cimosom (24:31). Takrat je bil Miloš Aksentijevič pomočnik glavnega trenerja Romana Zarabca, v Golovcu pa bo v vlogi prvega trenerja.

Prireditelji so dali v prodajo 3000 vstopnic (dnevna za dve tekmi stane šest evrov), pričakujejo pa, da bo Golovec poln že na drugi polfinalni tekmi med Celjani in Velenjčani. Pivovarje letos vodi Branko Tamše, ki je bil še lani na trenerski klopi Gorenja in ki je moral v pokalnem finalu v Laškem priznati premoč takratnemu celjskemu šefu Vladanu Matiću. V domači ligi Tamšetova četa pred začetkom končnice za prvaka za Velenjčani zaostaja pet točk in le čudež lahko prinese 18. prvenstveno zvezdico v dvorano Zlatorog, ki je bila glavni cilj pred začetkom sezone.

Zato je osvojitev pokala (to je bil verjetno glavni razlog za gostiteljstvo) za Celjane že kar delovna obveznost in priložnost, da sezono končajo vsaj z eno lovoriko. Pot do nje bi jim lahko olajšal bankrot beloruskega kluba Dinamo Minsk, potem ko glavni sponzor, državni naftno-kemični koncern Belneftekhim, po zamenjavi uprave ni več našel pravega denarnega interesa za nadaljevanje sodelovanja. V Dinamu (proračun za to sezono okoli pet milijonov evrov) so si pod trenersko taktirko Borisa Deniča kruh služili tudi štirje reprezentanti Slovenije, ki so vsi dobili proste roke pri iskanju novih delodajalcev. In s tremi od njih se je vodstvo celjskega kluba dogovorilo za sodelovanje do konca letošnje sezone in včeraj tudi ekspresno uredilo vso potrebno dokumentacijo. To pomeni, da imajo Borut Mačkovšek, David Miklavčič in Uroš Bundalo (včeraj so bili na poti iz Belorusije v Slovenijo, tako da do tekme ne bodo imeli nobenega treninga) pravico nastopa za Celjane že na današnjem pokalnem obračunu s sosedi iz Šaleške doline, medtem ko v evropski ligi prvakov ne bodo smeli igrati, saj so v tej sezoni v tem tekmovanju že nosili Dinamov dres.

Gorenje je edino pokalno lovoriko osvojilo že pred davnimi enajstimi leti, ko je na njegovi trenerski klopi sedel – Ivan Vajdl. Popularni Džango je na sklepnem turnirju četverice v sezoni 2002/03 v dvorani Poden v Škofji Loki najprej v dramatičnem polfinalu po dveh podaljških opravil s Preventom iz Slovenj Gradca, v velikem finalu pa na kolena spravil še Prule, ki so tisto sezono igrale celo v polfinalu evropske lige prvakov proti Montpellierju. Od lanskega trenerja Tamšeta je Vajdl v Velenju prevzel igralsko povsem spremenjeno zasedbo, od katere so le redki pričakovali tako vrhunske rezultate. Gorenje je na pragu ponovne osvojitve naslova državnega prvaka, v Evropi je med 16 najboljšimi klubi, osvojitev pokala – povrh vsega na »sovražnikovem ozemlju« – pa bi bila kot jagoda na torti.