Veleslalom za Zlato lisico je februarja odpadel zaradi prevelikih količin snega. Srečko Medven, generalni sekretar OK pokala Vitranc, je na novinarski konferenci dejal, da imajo dovolj utrjenega snega in da bo tekmovalni program ostal nespremenjen, z začetkoma prve vožnje ob 9.30 in finaloma ob 12.15. Lansko veleslalomsko zmago bo branil Američan Ted Ligety, slalomsko pa Hrvat Ivica Kostelić.

Proga v dobrem stanju, FIS prižgal zeleno luč kar po telefonu

"Stanje na progi je zelo dobro in brez težav smo dobili zeleno luč za izvedbo tekmovanja. Imamo 40 centimetrov utrjene podlage, dež pa nam pomaga in prav tako vremenska napoved z mrzlimi in jasnimi nočmi. Ne vidimo resnejše nevarnosti, da bi bila proga ogrožena razen v primeru pravega tropskega vremena, ki pa ni napovedano. Ekipa Aleša Vidica je v ponedeljek in torek dodatno utrdila progo z vodo, kar bomo še naredili, če bo potrebno," je dejal Medven in dodal, da so tudi letos snežno kontrolo opravili po telefonu. "Že nekaj let je tako, ker si zaupamo. Z Rajmondom Bergerjem iz Avstrije smo se slišali po telefonu in nato smo po izmenjavi podatkov dobili zeleno luč za tekmo. Fis nam zaupa in ve, da ne bi dali neresničnih informacij."

Prost vstop ženskam in vsem z večjimi zastavami

V soboto, 8. marca, bo vstop za ženske brezplačen. Tisti, ki bodo prišli na tekmovališče s slovenskimi zastavami večjih dimenzij, nad 60 cm višine, bodo prav tako imeli brezplačen vstop na prizorišče tekmovanja.

Ob dvorani Vitranc v Kranjski Gori so pripravili brezplačen spremljevalni program, ki bo v soboto začel ob 18. uri, uro in pol pozneje (19.30) pa bo javno žrebanje startnih številk za nedeljski slalom.

Bo Pokljuka speljala kaj gledalcev?

Konec prihodnjega tekma so na Pokljuki tudi tekme za svetovi pokal v biatlonu. "Mislim, da to ne bo povzročalo težav. Organizatorji biatlona bi težko izpeljali tekmo v decembru in so si skušali zagotoviti ugodnejši termin za izvedbo. V Sloveniji bomo imeli hkrati dve vrhunski prireditvi. Organizacijsko to tudi ne povzroča težav," je navedel Medven.

Parkirane po potrebi tudi v Planici

Zaradi obilnega sneženja v začetku meseca so nekatera predvidena parkirna mesta zasuta s snegom. Med sneženjem v času letošnje Zate lisice so morali med drugim s tekmovalne proge odstraniti 60 tisoč kvadratnih metrov snega, zato imajo pripravljen rezervni načrt za parkiranje. Če se bodo zapolnila vsa parkirna mesta, ki jih imajo na voljo v Kranjski Gori in okrog podkorenskega poligona, potem bodo obiskovalce usmerili tudi Rateče in v Planico, od tam pa bodo na voljo brezplačni prevozi na tekmovališče.

Kranjskogorski župan: Končno imamo pravo zimo

Jure Žerjav, župan Kranjske Gore, je ocenil, da je začetek te zime zaradi slabega vremena pomenil pravo naravno katastrofo za Kranjsko Goro. "Sedaj imamo končno pravo zimo in v njej tokrat gostimo največ tekem za svetovni pokal doslej. Z izvedbami tekem smo vidno umeščeni na smučarskem zemljevidu." Po Medvenovih besedah bo tekmovanje neposredno prenašalo 17, 18 držav, slika bo šla tudi v Kanado, ZDA, Južno Ameriko in s slaloma na Japonsko.

Nagradni sklad 180 tisoč evrov

Za izvedbo pokala Vitranc so zagotovili 1.260.000 evrov, predvideni stroški bodo znašali 1,229.000, skupni nagradni sklad pa je 180.100 evrov. Smučarska zveza Slovenije dobi 140.000 evrov v gotovini, skupaj pa prek 200.000, če so všteti prostori za oglaševanje, vstopnice in druge usluge.

Kdaj bo Košir dobil naslednika?

Zadnjo slovensko zmago na Vitrancu je 6. januarja 1999 dosegel Jure Košir, tudi letos pa slovenski ljubitelji smučanja največ pričakujejo od slaloma in zadnje domače velike tekme pred tekmovalnim slovesom Mitje Valenčiča. Gregor Benedik, predsednik kranjskogorskega kluba, je dejal, da so mladi tekmovalci za vadbo dobili dodatni poligon Podles. "Ta je vsak dan zaseden in na treh, štirih progah so tekmovalci iz vse Slovenije. Tudi levo od tekmovalne vitranške proge smo pripravili dodatno progo za vadbo. Vse to naj bi pomagalo, da se bo naše stanje v alpskem smučanju izboljšalo in da bomo čez nekaj časa imeli ponovno slovenskega zmagovalca Vitranca," je dejal Benedik, tudi sam nekdaj izvrsten tekmovalec.