Najprej vprašanje, povezano z zadnjimi dogodki. Toplotne črpalke so odvisne od električne energije, kako je mogoče poskrbeti za ogrevanje v primeru izpada?

Toplotne črpalke manjših moči je moč priključiti na agregat in nekatere primere smo reševali tako, močnejše črpalke pa so zaradi večje porabe energije problematične. Danes je ogrevanje brez električne energije možno le s kamini ali lokalnimi pečmi, ki pa morajo biti zelo enostavni in brez črpalk, ki zahtevajo energijo. Podobno je tudi z drugimi sodobnimi pečmi, ki za delovanje potrebujejo električno energijo. Zagotovo pa ne moremo računati na to, da bomo vsako leto brez električne energije daljše obdobje, saj bi morali potem korenito spremeniti način življenja.

Sodobni trendi

Ali so trend sodobnega ogrevanja še vedno toplotne črpalke in kako je s solarnim ogrevanjem?

Ta trend se nadaljuje, tudi zato, ker je investicija v toplotne črpalke zrak-voda vse manjša. Poraba energije je v primerjavi z drugimi napravami najnižja, poleg tega pa gre za povsem avtomatiziran sistem, ki ne potrebuje posebnega vzdrževanja kot pri klasičnih pečeh. Poudarek je tudi na vse manjših notranjih enotah. Trend ogrevanja s peleti in sekanci postopoma upada, ker je tu energija v primerjavi s toplotnimi črpalkami nekoliko dražja, pojavljajo se problemi s kvaliteto energenta, poleg tega pa tovrstne peči zahtevajo več prostora, vzdrževanja in seveda tudi dimnik. Solarni sistemi so odlična kombinacija s pečmi na kurilno olje, plinom ali biomaso. V kombinaciji s toplotno črpalko pa se ta sistem ne izplača, ker je ogrevanje sanitarne vode na ta način že tako poceni, da na račun sonca ne dosežemo velikih dodatnih prihrankov.

Kako pa je s prezračevanjem, še posebno z rekuperacijo? To je področje, ki se je vrsto let povsem zanemarjalo.

Število izvedb prezračevanja z rekuperacijo se zelo povečuje. V večino novih hiš se nameščajo sistemi za centralno prezračevanje, podobno pa tudi ob večjih adaptacijah, če je le izvedljivo. Sistemi centralnih prezračevanj za adaptacije so se zelo prilagodili z razvojem različnih dimenzij cevi in naprav, ki jih je mogoče vgraditi v različne prostore, še zlasti tja, kjer šumenje zraka ni tako moteče. Alternativa centralnemu prezračevanju so lokalni rekuperatorji. Z njimi še vedno dosežemo sorazmerno visok izkoristek energije, ne zahtevajo pa večjega posega v objekt. Najboljša rešitev je vseeno centralno prezračevanje, ki ima najvišji izkoristek in zagotovi kakovosten zrak v celotnem objektu. Iz tako imenovanih umazanih prostorov namreč zrak odsesavamo, iz njega prenesemo energijo na svež zrak, tega pa nato vpihujemo v bivalne oziroma delovne prostore.

Vaše podjetje izvaja tudi različne adaptacije. Ali je z njimi je pogosto povezana tudi ureditev prezračevanja?

Adaptacije se pogosto izvajajo postopno. Posodobi se ogrevalni sistem, obnovi se fasada, največkrat pa se prične z zamenjavo oken. S tem se takoj pojavi problem prezračevanja. Prodajalci oken namreč ne opozarjajo dovolj na to, da se z zamenjavo oken ustvari veliko zrakotesnost. Dostikrat mi pridemo prepozno, zato je nujno ozaveščanje, da se že v času adaptacije vgradi vse potrebno. Če želimo izboljšati toplotne karakteristike in tudi kvaliteto bivanja, je treba že pred začetkom adaptacije razmišljati o celoviti rešitvi. To niso le okna, fasada in sistem ogrevanja, ampak tudi prezračevanje. V tem primeru lahko predvidimo ogrevalni sistem manjše moči in večje učinkovitosti.

Nekateri so prepričani, da so toplotne črpalke primerne le za dobro izolirane hiše, kjer se najboljše rezultate doseže s pomočjo talnega gretja ali večjimi in boljšimi radiatorji.

Pri hišah kjer klasično peč zamenjamo s toplotno črpalko, lahko zadošča že samo ta poseg, se pravi le zamenjava peči, obstoječe radiatorje pa uporabljamo naprej. Je pa to navadno povezano z zahtevo po visokotemperaturni toplotni črpalki, ki lahko tudi v hudem mrazu zagotavlja višjo temperaturo ogrevalne vode.

Ki je nekoliko dražja in ima višjo porabo elektrike?

Tako. Bistvo take toplotne črpalke je zmožnost priprave dovolj tople vode ob znižanju stroškov vsaj za polovico. Če pa stare radiatorje zamenjamo z bolj učinkovitimi, ki so lahko istih dimenzij, se izkoristek izboljša in zato zadostuje že vgradnja nizkotemperaturne toplotne črpalke. Enako velja, če hkrati z montažo toplotne črpalke izvedemo še druge posege, kot so menjava oken ali dodatno izoliranje hiše.

Kako pa je z večstanovanjskimi objekti?

Eno so dvo- ali štiristanovanjski objekti, drugo pa objekti z veliko stanovanji. Pri prvih lahko ogrevanje rešujemo kot pri individualnih hišah, le da vgradimo toplotne črpalke večje kapacitete. Pri večjih objektih, kot so na primer bloki s petdesetimi stanovanji, pa je zanimiva rešitev lokalno ogrevanje. V vsako stanovanje posebej se na primer vgradi 5- kilovatna toplotna črpalka, ki v tej enoti skrbi za ogrevanje in zagotavlja toplo sanitarno vodo.

Etažno ogrevanje s TČ

Kam pa se toplotno črpalko namesti?

Toplotna črpalka je kot nekakšna omara dimenzij od 60 x 60 cm naprej. Vgrajen ima bojler s sanitarno vodo, namesti pa se lahko kamorkoli. V kopalnico, predsobo, tudi kuhinjo. Na balkonu ali na zunanji steni pa namestimo zunanjo enoto, ki je podobna zunanji enoti klimatske naprave.

To je torej zelo zanimiva rešitev za zamenjavo plinskih peči za etažno ogrevanje.

Res je. Ker je sistem bistveno bolj varčen, potreben prostor pa je le malo večji kot pri plinski peči. Vedeti moramo, da je zamenjava plinskih peči povezana tudi z zamenjavo dimnika, saj se klasičnih plinskih peči na naravni vlek ne sme več vgrajevati, ampak se moramo odločiti za peč z zunanjim zajemom zraka, še najbolje kondenzacijsko. V blokih so z zamenjavo plinskih peči veliki problemi, ena izmed zanimiv rešitev pa so lokalne toplotne črpalke. Prednost je tudi, da ni nujno, da se za tak sistem ogrevanja odločijo vsi stanovalci, možna je tudi vgradnja v eno stanovanje.

Kako pa je z uporabo toplotnih črpalk v poslovnih in industrijskih objektih?

Problematika pri poslovnih stavbah je podobna zasebnim hišam. Lahko pa ogrevalna telesa zamenjamo s konvektorji, kar je v poslovnih objektih priporočljivo, ker s tem omogočimo tudi hlajenje. Tudi tukaj so problemi s prezračevanjem, ki pri veliko objektih ni urejeno kvalitetno, pogosto niti zadovoljivo. S tem se izgublja ogromno energije. V poslovnih objektih se še manj varčuje, zato mora biti sistem varčno naravnan in mora onemogočati potratno rabo energije.

Hlajenje in ogrevanje

Omenili ste hlajenje. Kako je izvedljiva kombinacija ogrevanja in hlajenja s toplotnimi črpalkami v individualnih hišah?

Ko se odločimo za toplotno črpalko, lahko izberemo model s hlajenjem. Smiselno se je ob gradnji ali adaptaciji odločiti za rešitev obeh problemov naenkrat – se pravi pozimi ogrevanja in poleti hlajenja. Ena od možnosti, ki jih lahko uporabimo, so stropni paneli, s katerimi lahko prostor ogrevamo ali hladimo. Strop je v objektu prostor, ki ga je najlažje adaptirati. Če imamo talno oblogo, se neradi odločamo za izdelavo talnega ogrevanja, če pa strop znižamo za pet centimetrov in si na ta način uredimo ogrevanje in hlajenje, ne pride do korenitih sprememb. Je pa pri stropnem hlajenju treba hkrati razvlaževati zrak, kar rešujemo z prezračevanjem ali posebnimi razvlažilci. Seveda lahko uporabimo tudi klasične ventilatorske konvektorje.

Kaj to pomeni s finančnega vidika?

Zelo različno. Konvektorji so najugodnejša rešitev za hlajenje in ogrevanje, vendar ponujajo nekoliko manjše ugodje kot stropno ogrevanje in hlajenje. Vedno izbiramo med želenim udobjem in investicijo.

Montaža ogrevalnih sistemov pogosto zahteva več obrtnikov različnih profilov. Kot podjetje ponujate storitev od A do Ž, se pravi od ponudbe do projekta in končne montaže in zagona?

Nemogoče je v eni osebi dobiti izvajalca, ki bi znal vse. Vsak projekt zahteva več izvajalcev z različnimi znanji, ki lahko vse te sisteme združijo. Naše podjetje predstavi investitorju vse možnosti glede na njegov objekt, tako da se lažje odloči. Rešitve namreč niso univerzalne za vse, ampak jih je treba prilagajati vsakemu objektu posebej. Na osnovi rešitve sodelujemo z investitorjem glede na njegove želje, tako da se optimizira tudi hitrost same izvedbe. Projekt zaključimo z zagonom, v katerega je treba vključiti tudi izobraževanje uporabnika. To je faza, na katero se pogosto pozabi. Nič nam ne koristi vrhunski sistem, če ga ne uporabljamo v skladu z njegovimi karakteristikami in možnostmi.