Nominiranec za najboljši film Volk z Wall Streeta je rekorder po številu besed 'fuck'. Revija Vulture jih je naštela 569, magazin Slate 544, nek bloger pa 506. S kletvicami poln film je trenutno na prvem mestu po sočnem besednjaku v zgodovini nominirancev. Samo še Dobri fantje, ki ga je prav tako režiral Martin Scorsese, v njem pa so našteli 300 besed 'fuck'.

Drugi v kategoriji nominirancev za najboljši film Ameriške prevare je petnajsti film v zgodovini podelitve oskarjev, ki se lahko pohvali z nominacijami v vseh štirih igralskih kategorijah. Do sedaj še nobenemu filmu ni uspelo pobrati vseh zlatih kipcev, čeprav sta bila filma Tramvaj Poželenje (1951) in Network (1976) zelo blizu – oba sta osvojila po tri oskarje v igralskih kategorijah.

Šest od devetih letošnjih nominirancev za najboljši film temelji na resničnih zgodbah: Ameriške prevare temeljijo na dogajanju v ABSCAM (operacija FBI) v 70. letih prejšnjega stoletja; 12 let suženj je posnet po zgodbi Solomona Northupa, ki so ga prodali v suženjstvo; Klub zdravja Dallas je biografija Rona Woodroofa; Philomena je nastala po zgodbi o neki ženski, ki išče svojega izgubljenega sina; Volk z Wall Streeta temelji na zgodbi brokerja Jordana Belforta; Capitan Phillips pa govori o ugrabitvi ladje s strani somalskih piratov leta 2009.

Med animiranimi je nominirano nadaljevanje

Oskarje za animirane filme so začeli podeljevati leti 2002 (takrat za filme posnete leta 2001). Pixar je od takrat posnel enajst filmov, ki so se skoraj vsi uvrstili med nominirance. Samo dva nista bila uspešna: Avti 2 in Pošasti z univerze. Med letošnjimi nominiranci je animirani film Jaz, baraba 2. Njegov predhodnik ni bil nominiran, kar se je zgodilo prvič – nadaljevanja so ponavadi slabše ocenjena.

Meryl Streep vsako drugo leto z novo nominacijo

V kategoriji za najboljšo glavno žensko vlogo je Amy Adams (Ameriške prevare) edina, ki doma še nima oskarja, čeprav je bila nominirana že petkrat – tokrat prvič za glavno vlogo. Adamsova se je uvrstila v skupino, v kateri je tudi legendarna Meryl Streep. Slednja je podrla svoj prejšnji rekord, saj se v svoji 35 let trajajoči karieri po novem lahko pohvali z 18 nominacijami za oskarja (tokrat za vlogo v August: okrožje Osage). S tremi osvojenimi kipci Streepova še ni največkrat nagrajena igralka. Na tem področju še vedno vodi Katherine Hepburn, ki je domov odnesla štiri oskarje. Je pa Meryl Streep absolutna zmagovalka na področju zahval. Raziskava revije Slate je pokazala, da je igralka od leta 2002 najpogosteje omenjena v zahvalnih govorih. Zahvalili so se ji celo večkrat kot bogu.

Jennifer Lawrence pri rosnih 23 letih najmlajša igralka, ki ji je uspelo požeti tri nominacije za svojo igro. Prejšnja rekorderka je bila Teresa Wright, ki je tretjo nominacijo dobila pri 24. letih. Če bo Jennifer dobila oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo bo postala tretja ženska v zgodovini podelitve, ki ji bo uspelo dvakrat zapored osvojiti omenjeno nagrado in hkrati najmlajša igralka, ki se bo okitila z dvema kipcema. To je do sedaj uspelo samo Luise Rainer, ki je pri 26 letih dobila oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo v filmu The Great Ziegfeld (1936) in leto kasneje za vlogo v The Good Earth (1937). Mimogrede Luise Rainer je letos praznovala že svoj 104. rojstni dan!

Pri 84. po oskarja?

June Squibb je pri 84. najstarejša nagrajenka za najboljšo stranko žensko vlogo, Bruce Dern pa pri 77. letih za najboljšo glavno moško vlogo. Oba sta igrala v filmu Nebraska. Prejšnja rekorderja v omenjenih kategorijah sta Peggy Ashcroft, ki je pri 77. letih dobila oskarja za vlogo v Pot v Indijo (1984), in Henry Fonda, ki je pri 76. oskarja domov odnesel za vlogo v filmu On Golden Pond (1981).

Producenta Megan Ellison je prva ženska (in tretja oseba v zgodovini podelitve oskarjev), ki ji je uspelo dobiti dve nominaciji za najboljši film v istem letu. To je do sedaj uspelo samo Francisu Fordu Coppoli za filma The Conversation in Boter 2 leta 1974 ter Scottu Rudinu za Socialno omrežje ter Pravi pogum leta 2010.

Še en, ki se bo okitil z EGOT-om

Če bo Bobby Lopez osvojil oskarja za pesem Let it Go v animiranem filmu Frozen bo 12 oseba na svetu, ki ji bo uspelo osvojiti emmyja, grammyja, oskarja in tonyja (EGOT). Poleg tega pa bo najmlajši, ki bo osvojil vse štiri nagrade – tik pred podelitvijo bo praznoval svoj 39. rojstni dan.

Nesporni kralj oskarjev ostaja skladatelj John Williams, ki je letos dobil že svojo 49 nominacijo (The Book Thief). Williams ima doma pet oskarjev in več nominacij kot kateri koli drugi človek na Zemlji. Pred njim je samo še Walt Disney, ki je bil nominiran 60 krat.

Ellen na odru že drugič

Letošnjo podelitev bo že drugič vodila Ellen DeGeneres, ki se šali, da gre ''v tretje rado''. Svetlolasa komedijantka ni lastnica rekorda v vodenju, to je Bob Hope, ki je oskarje vodil enajstkrat – štirikrat sam in večkrat skupaj z drugimi. Priljubljena izbira je bil tudi Billy Crystal, ki jih je vodil petkrat, in Whoopi Goldberg, ki je oskarje vodila štirikrat.